-----------------------------------
zoth
23 Mai 2009 14:55


-----------------------------------

Referitor la oculare, am dubii că unul generic de 80° "va funcționa optim". Poate are cineva experiență directă cu combinația asta, să te lămurească. E posibil să nu merite investiția.

Da, ai dreptate, si eu cred acelasi lucru, doar ca aici mai intervine si nivelul de exigenta al userului in cauza.
Privitor la acest aspect vreau sa va fac o marturisire:
In toamna anului trecut am avut ocazia sa testez un astfel de ocular (ceva gen SWA de 80 grade) pe RFT-ul meu f/5 si care ar fi trebuit sa-mi furnizeze un camp real de 4 grade pe acest instrument.
Care a fost rezultatul??? ... groaznic!!!, chiar deprimant as putea spune.
Primul gand care mi-a trecut atunci prin cap a fost acela ca nu voi mai folosi nciodata in viata oculare cu camp mare...
Bineinteles ca nu a fost asa, dar aceasta experienta m-a marcat atat de mult incat anul asta am vandut toate ocularele chinezesti pe care le aveam chiar daca erau oculare bune.
Nu dupa multa vreme de la acest experiment mi-am cumparat un ocular vixen de 60 grade care trebuia sa-mi ofere pe acelasi instrument un camp real de 3 grade.
Testarea lui a fost o adevarata incantare, de fiecare data cand il folosesc ma felicit in gand ca am facut aceasta alegere.
Ocularele Axiom nu le cunosc si nu ma pot pronunta.