-----------------------------------
horea_florin
25 Mai 2009 22:00

astrograf
-----------------------------------
in cartea laboratorul astrofizicianului amator scrisa de M.Alexescu
"la 15 cm diametru si raport F/D=5 se poate depasi magnitudinea 16m,5.Sa procurati astfel de obiective este dificil dar ca sa realizati asa ceva nu este chiar greu.-atat pe cat v-ati putea imagina[...]imaginile unor concave sferice sint afectate de o serie de aberatii-aberatia de sfericitate,coma s.a.Dar daca o asemenea oglinda este pusa sa lucreze in anumite conditii si daca in plus punem conditia ca deformarile imaginilor teoretic punctiforme sa nu depaseasca intr-o zona focala data,o valoare bine definita atunci putem ajunge la un compromis satisfacator.[...]exista unsa si posibilitatea ca prin slefuirea unei simple oglinzi sferice sa realizam un astrograf de mare luminozitate [...]nu avem aici oglinda plana ,bucata de film fiind asezata exact in planul focal al oglinzii fara rabaterea lateral a acestuia.Suportul filmului va avea diametrul egal cu cel al campului util +4mm iar suprafata lui va fi convexa cu raza de curbura egala cu distanta focala a oglinzii.orice strungar va va putea face un astfel de suport cu suprafata lipsita de riziduri adica de mare acuratete."
ei bine....asta nu e tot...dar pare destul de complicat...sa zic asa....am acea oglinda sferica de 150mm f5...tub am....as putea sa imi construiesc asa ceva?
in locul filmului nu as putea pune de exemplu o camera web?
avand in vedere ca aceasta carte a fost scrisa in 1986....cum sunt astrografele in ziua de astazi?(sper ca nu v-am plictisit cu acest mesaj lung)
   Stima si astept pareri! 8)  8)