-----------------------------------
iulian m
28 Mai 2009 19:14

Un model &quot;fizic&quot; de string
-----------------------------------
Am "gasit" o descriere "fizica" de string - particula elementara sub forma de "fir" unidimensional.

Am postat ceva despre "neclaritatile" modelului - atit cit am putut sa inteleg din Green si Zet. Nu am inteles ce era  cu tensiunea firului; coarda vibranta din Fizica matematica descrie o coarda reala si macroscopica in care exista o tensiune T, care este o forta de reactie la o alta, aplicata asupra firului din exterior. La aceasta se adauga si faptul "ciupirii" corzii - necesar producerii de vibratii/oscilatii mici.
In cazul descris de Green - si nu numai - descriere este "pur fizica" -aparent; aspectul pur teoretic - vibratie in spatiul starilor observabile -pare sa dispara undeva - fiind acoperit complet de descrieri "fizice".De aici incep nedumeririle.

Spre exemplu ce ar fi cu aceasta tensiune T ? cum s-ar traduce ea pt un observator : intrucit T nu provine din principiul trei. cum o constat ?
Este adevarat ca se pleaca de la ipoteza unei vibratii native: un string vibreaza. tot timpul.
Insa cum se poate descrie aceasta tensiune ? ce natura ar avea ea in acest caz - "neprovocat" din exterior. Cum/de ce  se evalueaza ca o forta ? Pot sustine ca o pot masura ?; este vorba de forta proprie stringului, nu de caracteristicile atasate masei create - vezi obiectia cu energia de vibratie de mai jos -este legitim asa ceva, chiar si ca un fenomen "fictiv" introdus pt o descriere pentru un observator uman extern ? - si care nu are acces la "ceea ce este in spatele" naturii stringului ... mie mi se pare neclara originea acestei forte.

In plus unidimensionalitatea stricta a stringului ridica probleme de acces la descrierea sa "fazica" - avem acces la parametrii lor ? - chiar si la cei din spatiul fazelor -- spatiul-timp adica ?

Am postat anterior o ultima nedumerire:energia de vibratie si masa : daca masa este produsa, oferita spre observare atunci acest mod de descriere presupune ca nu am acces observational si la cauza acestei mase. Caci atunci as avea acces observational - si rational - si la cauza fizica ce face ca vibratia stringului sa produca mase diferite - si care evident sint diferite de masa stringului; asta daca i se poate atasa acestuia o masa. Si nu am vazut nici macar incercari valide de explicare/descriere a producerii a unei mase de catre un string "solid", ceva de genul:

stringul vibreaza, prin urmare "face ceva etc" si "numai dpdv al spatiului fazelor, nu vi se pare ca este incompleta ? partea fizica este complet omisa. in plus, presupunerea lui Witten - cu stringurile macroscopice - duce descrierea lui Green in zona concreta, fizica.
--imi cer scuze; sint pe moment  "bagat" in descrierea din acest thread si  nu am citit  inca materialul lui virgil