-----------------------------------
iulian m
31 Mai 2009 19:54


-----------------------------------
....

@virgil: un raspuns doar pt al doilea post - pe moment;

daca aveti un "element" in cazul caruia conteaza numarul de dimensiuni ce il caracterizeaza - materie, sau cum vreti sa il numiti - atuncia veti un
paradox: un obiect strict unidimensional - nu cu dimensiuni neglijabile de ex grosime ~0, ci strict =0 - atunci trebuie sa mergeti cu explicatia mai departe si sa spuneti ce "este" cu acel obiect in 3D. Cum spatiul nostru il recunoastem ca avind 3 dim, nu exista obiecte "autonome" cu nr.dim < 3 in el - autonome ...fara legatura cu altceva. la fel ar fi si cu un obiect cu 2 dim - si avind o a treia inexistenta.

asemenea obiecte nu ar putea exista in Univers; decit ...daca ati presupune ca ele au o legatura - cel putin - si inspre ...altceva. Ce altceva ar putea sa fie decit cu " in afara" universului ? caci daca legatura lor este numai in univ. atunci sint iarasi complet continute in univers - si paradoxurile se inmultesc. deci trebuie sa iesiti din univers...de aici stiti ce urmeaza.

eu ma refer aici la descrierea conditiilor de "existenta" - de aici si termenul "existential" folosit mai sus - ale unui string; numai in univers el are o existenta autonoma - ca elkectronii, sau alte particule , sau agregarile de particule - si atunci el este de dim 3 si nu de dim 1. existenta in sensul :exista asa ceva ? in conditii ?

am scris postul oricit de "ciudat" suna,  deoarece cred ca  numai printr-o parte speculativa "pura" poti sa descrii asemenea "extreme"; evident ele dau "nemasurabilitati/inobservabilitati". doar "logica" acceptata/ cunoscuta a univ. nostru conduce in "mod "necesar" la "complicatiile" de mai sus. altfel ele nu au baza.

am mai postat de asemenea pt ca doream sa gasesc greseli in descrierea de mai sus. de ex un raspuns "solid" care sa inlature "lipsa" de legatura dintre vibratiile de stringului si producerea de masa si sarcini de forta.
sau o greseala in descrierea propriu-zisa...

de aceea insistasem pentru un raspuns de la raduM...