-----------------------------------
iulian m
02 Iun 2009 13:25


-----------------------------------
am uitat sa detaliez inchiderea explicatiei:- pt varianta completa

am mentionat ca frontul de unda generator da o oscilatie continua - adica nu se mai poate spune nimc despre ea/ nu este analizabila -in timp - mai departe. 
sursa externa a stringului exista pt ca un string nu poate fi autonom intr-un spatiu 3D: daca nu are legatura in afara si nici nu exista spatiul de pierdere atunci ar ca orice fir rigid - 3D - care s-ar deplasa in univers. ori aceasta nu se poate.
atunci nu este perfect determinat in spatiul 3D - si mai degraba poate fi descris ca fiind "incastrat" in 3D. cum trebuie sa existe o "trecere" "continua" - la fel neanalizabila mai departe - de la 3D la 1d - cind priviti de la spatiu inspre "aparitia" firului am pp existenta acelui spatiu continuu de pierdere - a observabilitatii: spatiu neobservabil.

Atunci am avea un fir 1d "plasat" intr-un spatiu 3D; am pp ca "nemiscarea" permite observarea lui. Asa ca am introdus oscilatia lui - daca o pp autonoma aveam un fel de fiinta. De aici a venit  iesirea din spatiul 3d.

--

Acum revin: spatiul intermediar de trecere are rol de mediu de propagare - pt a respecta modelul oscilatiei - si pt a incerca un bruion de analiza;
frontul de unda - care "sta pe loc" nu mai poate fi descris. Insa spatiul de trecere a oscilatiei e in oscilatie ca descriere: el este separat de univers si de sursa - pt a-i asigura distingerea pt observatie - dar, oscilatia care trece prin el este continua fata de sursa. Ca atare el devine doar un spatiu intermediar de trecere, nu este si separat - sursa este separata de univers, de ex. Atunci putem apropia frontul de unda de univers, prin spatiul/mediul de trecere.

In felul acesta putem elimina "oscilatia" in descrierea spatiului intermediar: daca este separat atunci mai este si ca un intermediar ?

Acum: oscilatia este continua - "dintr-o data" in timp -, frontul de unda este mutat aproape de univers: fara vre-un intermediar; oscilatia intra "direct" sub forma stringului. Deci stringul este o reflexie a oscilatiei exterioare universului, o instantiere locala. Atunci toate stringurile din spatiul 3d reprezinta distributia dintr-o data/radierea  multipla in univers a unei unice surse de oscilatii externe. Adica nu este nevoie sa pp existenta mai multor surse: ele nu ar putea fi distinse de un obs uman. 
Studiul unui string ar fi suficient pt studiul sursei exterioare.

- ceva este "continuu" pt un observator daca nu poate fi distins in "parti" nu poate fi distins de alte obiecte/mediul inconjurator.
aceasta pp petrecerea acelui ceva dintr-o data, fara timp. Stim ca timp observabil exista numai in univers. in afara nu exista timp "de acelasi fel".
deci in timp-ul "observatiei" el apare neobservabil. asta este pp de baza pt oscilatie