-----------------------------------
Roman Emil
06 Iun 2009 16:22

in cautarea galaxiilor
-----------------------------------
Buna,
Am o rugaminte catre cei mai experimentati referitor la galaxii si obiectele messier. Aseara am profitat de o portita de 1-2 ore de cer senin si am iesit la observatii pentru a testa instrumentul cel nou. Am observat saturn si cred ca am incercat timp de vre-o 40 minute sa gasesc m65, m95, m96 sau m105, insa in zadar. Mi s-a parut ca acestea ar trebui sa fie mai usor de gasit aflandu-se aproximativ aproape de saturn. Oare sa fi fost de vina poluarea luminoasa din oras sau nu? Imi puteti spune cam la ce sa ma astept sa vad? Ar trebui sa fie o pata incetosata sau macar o grupare de stele? eu nu am reusit din pacate sa gasesc nimic in afara de multe stele care insa nu erau grupate in nici un fel.
Am analizat si urmatorul catalog gasit pe forum:
http://www.inet.hr/~vevrhova/english/mes/m105.html
Banuiesc ca nu se vad asa de mari respectivele obiecte massier dar macar o oarecare similitudine a formei obiectelor ar trebui sa existe nu?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Doresc sa precizez ca observatiile le-am facut din oras, insa din curtea casei, unde pe o raza de 40 m nu sunt becuri stradale (poluarea luminoasa insa e prezenta deoarece exista mai multe sosele in amonte de unde am facut observatiile.
Instrumentul folosit: Dobson 200/1200, cu ocular de 10 mm