-----------------------------------
horatius
08 Iun 2009 22:30


-----------------------------------
Daca vrei sa faci astrofoto ai nevoie de o montura cu goto (chiar daca se poate si fara goto) din mai multe motive ce usureaza munca. Comparatia mea e intre EQ6 synscan goto si CGEM. CGEM este e o montura dezvoltata plecand de la eq6, insa cu multe upgrade-uri: motoare mai precise, sistem goto mai precis, accepta bara de montare losmandy 3", posibilitatea de a ghida peste meridian (extrem de importanta si putine monturi pot face asta). E noua, insa promite sa fie o montura fiabila: electronica si softul sunt testate de peste 10 ani in celelalte monturi Celestron, montura rezolva o multime de probleme ale monturii EQ6 si, la fel de important, e realizata de aceeiasi oameni care fac si EQ6. Parerea mea, si a altora, e ca aceasta montura CGEM este cea mai buna solutie la ora actuala in jur la 1500-1600 euro. Poate duce echipament pana la 20 kg fara nici o urma de stres, cu putina grija chiar si 25 kg, iar pentru astrofoto din teste eu recomand maxim 15 kg.

Losmandy GM8 e o montura buna, precisa, utilizata de multi cu rezultate, insa are cateva elemente care o fac sa nu fie cea mai buna solutie pentru astrofoto: nu poate urmari peste meridian, sistemul goto Gemini e din epoca de piatra a calculatoarelor, foarte greu de utilizat si neintuitiv, pretul e mai mare, in Europa e putin raspandita. Ca si capacitate e comparabila cu un EQ6 sau CGEM, insa cu o prelucrare mecanica in general mai buna (sunt si monturi losmandy cu probleme de mecanica).

Vixen face monturi bune, modelele mari sunt excelente. Monturile mici insa sunt cam supraevaluate la pret.

Monturile actuale sunt bune, prelucrarea mecanica e buna si variabilitatea la diferiti producatori pe acest segment de pret e cam aceeasi, asa ca in principiu nu vei primi de la nimeni o montura proasta. Sunt insa mici diferente care ofera avantaje unora, si dezavantaje altora. Oricum pe langa montura mai ai nevoie de luneta de ghidaj, autoguider, alte maruntisuri care se aduna.