-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Iun 2009 19:52


-----------------------------------
Luni,8 Iunie ,de la 23h35min TLR,am facut o  scurta sedinta de observatii ''tehnologice'',cu Dobsonian 125mm F/7, pe care  am testat un ocular Kepler f=25mm ,G=35x si un ocular Huygens -Boscovich f.aprox=9mm ,G=100x aprox.Am observat companionul lui Polaris la 100x cu ocularul Boscovich,l-am zarit deja inainte de stabilizarea imaginii dupa miscarea telescopului.Cu acelasi ocular ,cvartetul epsilon 1-2 din Lyra a fost foarte frumos rezolvat,petele centrale ale discurilor de difractie fiind clar despartite prin spatiu negru si inconjurate de arce de difractie fluctuante.Evident ca beta Cygni nu a prezentat nici o dificultate pentru acest ocular sau Alcor si Mizar.Ba ,pentru gustul meu,la aceste obiecte se potriveste mult mai bine grosismentul de 35x obtinut cu ocularul Kepler f=25mm.
Comportamentul celor doua oculare este diferit,ocularul Boscovich prezentand de pilda stelele cvartetului epsilon1-2 ca rezolvate pe 75-80% din diametrul campului vizual.Ma astept ca pe Maksutovul de 100mm F/14 rezultatele sa fie chiar mai bune(de vazut).Stelele la marginea campului in ocularul Kelner sufera de aberatia de coma,dar mult mai putin decat m-as fi asteptat.La campuri stelare bogate din Cygnus,ocularul Kelner se comporta acceptabil la F/7.Trebuie sa remarc faptul ca ,din motive care-mi scapa,ocularul Huygens IOR f=17mm combinat cu o lentila Barlow,da rezulate mai bune la rezolvarea stelelor duble decat oculare mai evoluate.Urmeaza sa testez si ocularul Boscovich impreuna cu lentila Barlow.
Am gasit ,in incheiere, rapid pe M13 cu ocularul Kepler ,apoi am observat roiul sferic la 100x cu ocularul Boscovich,ocular prin care suprafata roiului parea ''grizonata'' iar nu laptoasa ca la nebuloase.Mircea