-----------------------------------
zoth
13 Iun 2009 19:13


-----------------------------------
Stai linistit, eu unul nu trag in pianist, pentru ceilalti insa nu bag mana in foc   :) 
A fost chiar o idee buna sa intrebi despre sistemele Duplov si afara din moment ce aici reactia a fost ca si inexistenta.
Raspunsurile mi se par realiste, se vede ca vin din partea unor practicieni care insa stiu si ce e aia optica.
Raspunsul lui Bob May mi-a adus aminte de ... ocularele bioculare ... stati linistiti, nu se folosesc de regula in astronomie, cu toate ca nu ar strica.
Pentru cine nu stie, ocularele bioculare au lentila de ochi foarte mare (de la 80mm in sus) si permit privirea cu ambii ochi simultan, au o constructie speciala iar corectia este mai buna in afara axei decat pe centru din motive lesne de inteles.
Reactia mea dupa citirea articolului publicat de Duplov a fost cumva partial asemanatoare cu cea a lui Jan Bentz: ar fi o munca diabolica sa poti realiza concentricitatea si alinierea unui sistem care contine atatea lentile... si se pare ca problemele ar fi chiar mai multe.
Am gasit mai demult tot pe net si reactia lui Valery Deryuzhin asupra sistemelor Duplov, nici el nu era incantat, spunea chiar ca ideea acromatizarii cu un numar mai mare de lentile este cunoscuta demult si amintea si de greutatea realizarii practice a unui astfel de sistem.
Evident parerea lui Valery este normal sa contina si o doza buna de subiectivism, din motive iarasi lesne de inteles.
Si eu unul cred acum ca alternativa Duplov este mai mult o alternativa teoretica decat una practica, insa ma asteptam la o reactie mai consistenta in forumul nostru pentru ca dezbaterea de idei poate sa conduca la alte idei ...  :D , deja ideea lui Micea mi-a dat o idee  :P