-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Iun 2009 19:31


-----------------------------------
Duminica 14 Iunie la ora 23h36m TLR,am obseravat urmatoarea configuratie saturniana prin Dobsonianul 125mm F/7,ocular Zeiss militar 22mm si Barlow 2x ,G=78X;ocular Plossl Celestron f=7,5mm G=116x.
Planeta Saturn prezenta aspectul deja cunoscut cu inelul extraplat.La Est de planeta,la o distanta aproximativ egala cu de doua ori diametrul inelului,am vazut doua obiecte cu aspect stelar .Obiectul mai stralucitor,probabil Titan , era situat spre Nord de planul inelului ,la o distanta de acesta ceva mai mare ca raza discului planetar.Al doilea obiect ,considerabil mai putin stralucitor,probabil Reea,era chiar in planul inelului,deci al ecuatorului saturnian,si putin mai apropiat de planeta decat Titan.
Cu privire indirecta insa,la o distanta egala cu de doua ori raza inelului si in planul acestuia,am zarit un al treilea obiect stelar, aflat asadar cam la jumatatea distantei dintre Reea si centrul discului saturnian.Uneori l-am vazut si cu privire directa ; datorita presupun  curentilor termici din atmosfera noastra,atat la privirea directa cat si indirecta,obiectul fluctua,aparea si disparea,fiind situat, pentru conditiile date, la limita maxima de vizibilitate a instrumentului.Ma ajuta va rog cineva sa identific obiectul cu care am avut onoarea de a intra in contact vizual-precizez ca onoarea este in intregime de partea mea;obiectul,sunt absolut sigur , a ramas ''rece'' la aceasta ''intalnire'' :lol: .Mircea