-----------------------------------
Alex B.
18 Iun 2009 18:13


-----------------------------------
Mulțumesc foarte mult pentru lămuriri. Ca să fiu sincer de la tine așteptam un răspuns pentru că am văzut că ai mai dat lămuriri cu privire la aceste oculare.  8) Eu vreau să achiziționez un ocular Baader de 17 mm cu inelul de 28 de mm. Asta va mai însemna o focală de 10,8 cu inelul și una de 21,8 fără barlow. Mai interesante sunt valorile TFOV: 1,00 grad la 17 mm (71x), 0,67 grade la 10,8 mm (111x) și 1,43 grade la 21,8 mm (55x)  :shock: Chiar și fără să fie perfect corectat tot consider că este apreciabil, mai ales din punct de vedere al contrastului. Chestiunea aceasta contează în mediul urban (din păcate). De asemenea, pupila de ieșire este mai mică ceea ce este de preferat deoarece ochiul nu atinge niciodată deschiderea maximă, întunericul nefiind profund. Și oricum, am senzația, deși nu am argumente solide pentru asta, că în general ocularele cu focale mai scurte sunt mai bine corectate decât cele cu focale lungi. În sfârșit, pentru curioși, TFOV-ul l-am calculat cu altă formulă, mai precisă decât cea clasică.

Cer senin!