-----------------------------------
Alex B.
19 Iun 2009 21:51


-----------------------------------
Hai s-o luăm metodic.
Sincer nu știu despre ce definiție a reflectorului este vorba dar știu următoarele. TFOV = FOV/G. De aici rezultă că G = FOV/TFOV. Dar G = F/f. Rezultă din nou că F/f = FOV/TFOV de unde f = (F*TFOV)/FOV. Aplicând acest set de calcule rezultă că la un FOV standard de 52 grade și TFOV (câmpul pe care îl vezi în ocular) de 2 grade ai avea un G = 25x. La un telescop cu F = 1200 mm și D = 203 mm, G minim utilizabil pentru ochi în condiții ideale la vârsta de 20 de ani (am să revin la asta mai jos) este de 30x. Sub acest grosisment practic instrumentul este subutilizat. Adică, prin instrument, în condiții ideale nu mai vezi stele la limita de magnitudine a obiectivului deoarece pupila de ieșire a ocularului este mai mare decât pupila ochiului iar o parte din lumina colectată de instrument nu mai intră în ochi. Magnitudinea limită ca funcție de grosisment se calculează cu formula lui Ira Bowen: m(G) = 5,5+2,5*logD+12,5*logG unde D (diametrul obiectivului) este exprimat în cm. Magnitudinea limită ca funcție de diametru al obiectivului m(D) = 2,1+5logD, cu D în mm. Dacă aplic din nou aceste calcule la un TFOV de 5 grade cum  spui tu, atunci ar trebui un ocular cu f = 115 mm care ar da un G de 10,4x. La un astfel de grosisment cu telescopul meu ar însemna să văd cam ce văd prin luneta de 70 mm construită de mine. :wink: Adică deși m(D) teoretic este de 13,6, m(G) ar fi de 11,3. Aplică și tu calculele mai departe pentru celelalte TFOV. Și nu mai vorbesc aici de efectul de întunecare când privești prin ocular. Efect care mă duce la a doua chestiune.
A două chestiune, paradoxul. Eu spun că nu este nu este nici un paradox. Un grosisment slab (să zicem de 48x) va da INTOTDEAUNA o imagine cu un contrast mai scăzut decât un grosisment mai mare (să zicem 71x) deoarece grosismentul slab înseamnă un fundal al cerului mai luminos (mai deschis la culoare dacă vrei). Asta poți vedea și tu când schimbi ocularele. Singurul telescop pentru care efectul acesta nu este valabil este Hubble și cred că este evident de ce.  8) Dar și cu el au preferat să utilizeze câmpuri foarte reduse pentru imaginile acelea din adâncimea spațiului și timpului (HDF-urile) pentru un maxim de contrast. Oricum, ideea este că o creștere a grosismentului duce la întuncarea (închiderea culorii) fundalului cerului și deci la creșterea contrastului. De aceea există un G optim la instrumente egal cu 1*D și care dă contrast optim la claritate optimă. La reflectoare problema contrastului slab este însă accentuată și de designul lor constructiv (comparativ cu refractoarele) și care nu poate fi rezolvată decât cu o unică optimizare: eliminarea oglinzii secundare după modelul lui W. Herschel. El a vrut să compenseze reflectivitatea de numai 60-70% a oglinzii (făcută atunci din speculum - un fel de bronz). Există asemenea instrumente pe piață (Clear Aperture Newton Telescope 91/1240 de la Orion) dar costă cam 4000 de lei (noi). Oricum, de aici ideea mea (și nu numai) de a utiliza un ocular cu G mai mare dar și un FOV mai mare pentru a avea ca rezultat o m(G) mai bună la un TFOV mai mare, fără să mai vorbesc de rezoluție și contrast. De aceea ocularele Nagler au succesul pe care îl au: câmp imens (ca la G scăzute) cu contrast și rezoluție mari (ca la G mari). :shock:  :) 
În sfârșit, nu știu cine sunt acei corifei dar eu știu ce spun corifeii opticii și construcției de telescoape din ultimii 300 de ani (începând de la Newton și terminând cu Ellery Hale, constructorul telescopului de pe Mount Palomar, dacă vrei). NICIODATĂ nu poți să scazi grosismentul echipupilar sub 8 mm și asta în condiții ideale care evident nu există. Grosismentul echipupilar cel mai bun care poate fi atins în practică și să și vezi ceva prin telescop este de 6,5 mm. Asta înseamnă că pupila de ieșire a ocularului trebuie să fie egală cu cel mult deschiderea maximă a pupilei ochiului din motivele pe care le-am expus mai sus. Dar pupila ochiului variază în funcție de condițiile de observație (întuneric insuficient ) și de vârstă (creșterea ei duce la scăderea diametrului pupilei cu 0,5 mm la fiecare 10 ani). Și în ambele situații el are în general tendința să scadă la 5 mm. Practic singura dată în viața noastră când am putea utiliza un grosisment echipupilar de 8 mm ar fi cam între 0 și 1 an. Adică atunci când treaba asta nu ne spune prea mare lucru. Fă tu calculele ca să vezi cum stă treaba cu vârsta mai departe.  :wink: Oricum, ideea ar fi că la vârsta mea (34) pupila ochiului atinge un diametru maxim de 6 în condiții perfecte dar probabil de numai 4 - 5 mm în condițiile reale în care observ eu. Am dedus acest lucru deoarece cu ocularul meu de 25 mm (FOV = 52 mm și Gep - diametrul pupilei de ieșire a ocularului - de 4,23 mm) am probleme cu întunecarea imaginii. Rezultă că pe baza formulei G = D/Gep, în condiții ideale aș putea utiliza un G minim cuprins între 37x și 41x. Asta corespunde cu calculul G minim util de mai sus și care dă că pentru mine acest G este cam de 37x.
În concluzie, performanțele teoretice și practice ale unui obiectiv de telescop privit prin ocular depind foarte mult de factori cum sunt poluarea luminoasă, prezența sau absența atmosferei (cu factorii ei aferenți), vârsta observatorului, designul instrumentului (cu sau fără obstrucție), calitatea lui optică, designul ocularului și calitatea lui optică etc. Designul ocularului poate compensa pentru anumiți factori dar niciodată pentru toți.
Recomand ca bibliografie pe acest subiect;
- Matei Alexescu, Laboratorul astrofizicianului amator, București: Editura Albatros, 1986.
- Gerald North, Advanced Amateur Astronomy, Cambridge: University Press, 1997 (această carte, o adevărată mină de informații, este mai greu de găsit dar am avut marea șansă de a da de ea la anticariatul de la Dalles).

Așa că Mircea, mulțumesc de ocazia pe care mi-ai dat-o să scriu acest referat.  :wink: :D Mi-a făcut o reală plăcere să lămuresc unele lucruri și sper să fi fost util și altor astronomi amatori. Îmi cer scuze eventual pentru tonul un pic cam didactic dar este o deformare profesională. :wink: 
Cer senin tuturor!