-----------------------------------
Alex B.
20 Iun 2009 13:44


-----------------------------------
Mulțumesc pentru aceste urări domnule Dragoș.  :D Nu știu dacă voi apuca să iau atâtea oculare Hyperion. Nu cred că-mi sunt necesare și oricum nu se pune problema de a avea sau nu dreptate.
Mi-ar plăcea să știu exact ce mi-a scăpat în "dizertația" aceea ca să pot să mă documentez și să o corectez. Apreciez orice recomandare, mai ales bibliografică dar și practică. 
În ceea ce privește contrastul, probabil că depinde de ceea ce înțelege fiecare prin asta (ceea ce nu este prea științific). Definiția cea mai simplă a contrastului spune că acesta este "diferența în culoare și intensitate luminoasă a componentelor unei imagini". Din practica observației astronomice rezultă că o creștere moderată a grosismentului (maxim 1*D, D - diametrul obiectivului în mm) diferența dintre luminozitatea fundalului (care scade) și cea a stelelor (care rămâne constantă) crește. Rezultă deci o creștere a contrastului. L-aș cita aici pe Adrian Bruno Sonka care spune și el printre altele: "[...] putini stiu ca cresterea moderata a grosismentului ajuta la vizibilitatea stelelor mai slabe, pentru ca fondul cerului se intuneca, pe cand stelele isi pastreaza stralucirea (sunt surse punctiforme)." (http://ns.astroclubul.ro/bruno1.html). Acest efect pozitiv îmi este foarte cunoscut pentru că la fel ca Bruno Sonka mă folosesc de el permament la observarea variabilelor. Bănuiesc însă că nu toată lumea l-a observat deși aș fi uimit. Efectul pozitiv al grosismentului asupra contrastului mai reiese, chiar dacă nu atât de evident, și din formula aceea m(G) a lui Bowen de care pomeneam . Totuși, dezavantajul acestei tehnici de compensare a luminozității excesive a fundalului (deci a contrastului scăzut) este scăderea TFOV cu grosismentul la ocularele standard cu FOV de maxim 52 grade. De aici utilitatea unuia cu FOV mai mare (Nagler, SWAM, Baader etc). 
Este corect faptul că o imagine la un grosisment mic este mai luminoasă în ansamblu și mai clară decât una la grosisment mare. Dar asta înseamnă contrast mai bun numai în condiții pur teoretice. Deși claritatea ar trebui să compenseze pentru strălucirea fundalului, în practică situația este valabilă, în mare măsură dar nu complet, numai pentru telescopul Hubble, așa cum am mai menționat. Pe Pământ, strălucirea fundalului cerului este pentru majoritatea observatorilor vizuali mult prea mare pentru a fi compensată de claritate, afectată și ea de turbulență. De aici utilitatea acestui efect de contrast al grosismentelor moderat mai mari. Și Bruno Sonka arată în continuare: "Astfel, un telescop folosit la G= 1 D (mm) va vedea probabil (n.a. destul de sigur, aș spune eu) stele mai slabe decat unul folosit la G=0.5D (mm)."
Acest efect are niște limite, de aceea spuneam "grosisment moderat mai mare". Dincolo de un G = 1*D, contrastul scade din nou de data asta în principal din cauza scăderii clarității pe care întunecarea fundalului nu o mai poate compensa (se inversează relația dintre cele două). Și Bruno Sonka confirmă și el acest lucru menționând în continuare: "Evident, nu trebuie exagerat. Limitati-va la G= 1.3- 1.5D."
Concluzie: relația dintre contrast și grosisment are în vedere găsirea unui echilibru optim în relația dintre claritatea imaginii și luminozitatea fundalului ei. Nu mă refer aici la influența asupra contrastului a altor factori (design-ul instrumentului sau lumini parazite)
În sfârșit, în privința clarității expoze-ului meu, acesta poate este un defect al meu și mi-l asum. Totuși, cred că un începător în astronomie înainte de a efectua orice fel de observație cu orice fel de instrument trebuie să învețe foarte bine astronomia, nițică matematică și nițică optică. Poate chiar să construiască singur și un mic instrument ca să experimenteze. Apoi, când are un bagaj de cunoștințe suficient de solid ca să înțeleagă ce am scris în dizertația aceea (și aceasta, neclare așa cum or fi ele) atunci sunt convins că va achiziționa instrumente care îl vor ajuta să facă astronomie și că nu avea dezamăgiri. Acest sfat nu l-am "inventat" eu, ca de altfel majoritatea informațiilor pe care le citez aici. Nu am pretenția că inventez acum roata. Este sfatul pe care Matei Alexescu (în special) îl dă în toate cărțile sale, indiferent de nivelul lor. Eu vorbesc în asentiment cu acest sfat pe care l-am urmat și pe care experiența mi l-a confirmat. Spun asta în ideea că scopul unui astronom amator este studiul și observația astronomică.  Dacă scopul este doar utilizarea unui instrument atunci...poate să ignore tot ce am spus în aceste trei posturi.  :wink: 
Cer senin tuturor! :D 

PS: Cred că ieșim din subiectul topicului și nici nu vreau să dau senzația că sunt un tip conflictual sau că mă dau mare sau că dau lecții sau că țin să am dreptate. La urma urmelor fiecare poate să creadă și să știe ce vrea. Pentru mine, discuția științifică este o sărbătoare și nu o luptă impunere a dreptății. De aceea, dacă nu are nimeni să îmi dea un sfat concret pe ocularele Baader, atunci ar fi mai bine ca acest topic să fie închis. Mulțumesc. :)