-----------------------------------
neox
20 Iun 2009 23:21

Obiective si pupile
-----------------------------------
Ceva timp in urma spuneam ca am achizitionat un obiectiv Rodenstock Rotelar de 70mm, F/6 pe care vreau sa-l transform in luneta.
 Am verificat cu diferite oculare+ un ronchi si imagnile sunt foarte bune. Ar iesi o luneta excelenta atat vizual dar mai ales si fotografic pt ca are curbura de camp practic 0.

Problema e ca pt. mod vizual vrau sa folosesc si o diagonala de 2" dar pt a vizualiza pe desen daca interine sau nu pe undeva vignetare ar trebui sa stiu exact pupila de iesire a obiectivului, deci diametrul cercului de lumina care iese din obiectiv. Problema e mai spinoasa un pic pt ca obiectivul e un sistem mai complex de 5 lentile in doua grupuri si nu am gasi nici o schema optica sa-mi pot da seama exact ce se intampla.
Deci nelamurira mea e cum aflu experimental diametrul pupilei de iesire?

Am incercat o metoda mai empirica (poate babeasca chiar) asa ca spuneti-mi daca gresesc sau nu!

Deci am luat obiectivul si l-am indreptat spre Soare pe care l-am proiectat pe o coala de hartie. Apoi am miscat coala spre lentila din spate a obiectivului pana s-a lipit de aceasata. In felul asta am obtinut un cerc lumios de aprox. 32mm inconjurat de un alt cerc de lumina mult mai slab de diametrul ultimei lentile.
Pt comparatie am folosit un dublet mai mic de vreo 45mm luat mai demult de la Zoth. Am procedat la fel, dar in momentul cand am ajuns cu coala de hartie lipita de lentila, cercul luminos (Soarele defocusat) era practic de diametrul dubletului. 

Intrebarea mea e: am procedat corect? 
In cazul obiectivului Rotelar pupila de iesire e 32mm ?