-----------------------------------
dragos.n
20 Iun 2009 23:53


-----------------------------------
Revin cu un raspuns la intrebarea ta initiala despre ocularele Baader Hyperion, deoarece eu am 4, de 5mm, 8mm, 13mm si 17mm, am si inele distantiere, am facut probe in toate configuratiile, singurul motiv pentru care nu ti-am raspuns de la inceput este ca nu am 21mm. Am un Newton mai rapid 200/1000, dar am si un mak cu F/D=11,7. De aceea am considerat ca e mai bine sa iti raspunda Zoth, care a avut Hyp de 21, el fiind si mai exigent in aprecieri. 

Hyp de 17 fara barlow iti da un camp foarte mare, e greu sa il cuprinzi, mai ales ca relieful ocular se restrange mult in aceasta configuratie. Imaginea ramane buna pe centru, dar nu as recomanda folosirea in acest fel, decat in caz ca te multumesti cu o imagine mai putin precisa pe margini, sau daca momentan asta e solutia dictata de buzunar.

In ce priveste inelele distantiere, aici lucrurile stau mai bine, dar cu cat te indepartezi de configuratia standard, imaginea isi pierde putin cate putin din claritate. Dar este o solutie utilizabila.

Evident sa nu te astepti sa spun eu sa iei cutare sau cutare ocular. Asta e alegerea ta.