-----------------------------------
neox
21 Iun 2009 11:51


-----------------------------------
Din ce am citit orice sistem optic (deci si un obiectiv) are o pupila de intrare si una de iesire (care e determinata si de diafragma, daca exista).
In astronomie de obicei nu este luata in considerare pupila de iesire pt ca la obiectivele folosite (oglinda sau dublet, triplet) inseamna practic diametrul obiectivului in sine. Dar la un obiectiv de origine foto e mai complicat pt ca datorita designului si drumului optic pupila de iesire poate sa fie chiar si in fata pupilei de intrare pt a obtine un design mai compact la o focala mai mare. 
La obiectivul meu nu exista o diafragma deci deschierea utlila e fixa la F/6 dar nu stiu exact diametrul cercului de lumina care iese din obiectiv si asta incerc sa aflu. Normal la o simpla oglida sau un obiectiv acromat sau chiar apocromat pt astronomie as lua in calcul practic diametrul ultimei lentile dar in cazul de fata nu stiu daca e la fel.

Ce nu inteleg e de ce nu gasesc absolut nimic despre tipul asta de obiectiv. In afara de faptul ca e facut din 5 lentile nu am aflat nimic altceva, un istoric, la ce e folosit sau ceva. Despre Rodenstock am gasit o lista intreaga cu tot felul de designuri dar tipul asta de Rotelar parca a intrat in pamant.  O fi vreun obiectiv "custom made" pus pe avioanele de spionaj si nu stiu eu  :roll: ?