-----------------------------------
zoth
21 Iun 2009 16:24


-----------------------------------
Este posibil sa ne gandim la aceleasi lucruri dar sa vorbim limbi diferite din cauza unor moduri diferite de interpretare.
Din ce am citit orice sistem optic (deci si un obiectiv) are o pupila de intrare si una de iesire (care e determinata si de diafragma, daca exista). 
Din cate stiu eu orice sistem optic afocal are o pupila de intrare si una de iesire.
Din aceasta cauza am scris mai sus ca pupila de iesire este imaginea unei aperturi (obiectiv) vazuta prin ocular (adica vazuta afocal sau la infinit, cum vrei sa-i spui).
Un obiectiv insa luat ca atare nu este un sistem afocal.
Sa luam exemplul unui mak: avem un menisc corector cu o anumita deschidere d1, oglinda principala cu d2 si oglinda secundara cu d3.
Este un obiectiv, nu?
Daca facem experienta realizata de tine si ducem foaia de hartie foarte aproape de secundara vom observa imaginea defocalizata a soarelui aproximativ egala cu diametrul acesteia.
Putem concluziona ca pupila de iesire a acestui obiectiv este egala cu cea a secundarei???
Cu siguranta nu.
Discul luminos pe care il vezi langa iesirea ultimei lentile a obiectivului este imaginea defocalizata a soarelui sau mai corect spus este imaginea unui obiect cu deschiderea unghiulara de 0,5 grade.
Fii sigur ca daca soarele ar fi avut de exemplu 10 grade deschidere unghiulara, dimensiunea acelui cerc luminos ar fi fost alta.
Daca vrei un camp util mai mare de 0,5 grade pt luneta ta atunci va trebui sa iei in considerare un cerc mai mare decat cel pe care il vezi in experienta cu soarele   :) 
Legat de pupile intrare/iesire se mai pot face speculatii pe sisteme complexe de lentile dar trebuie sa tii cont mereu de sensul luminii pentru care a fost proiectat respectivul sistem.

Si eu cred ca ai date suficiente de proiectare, dar daca nu gasesti documentatie suplimentara pe net, poate ne spui exact ce scrie pe acel obiectiv (de regula pe cele foto e trecuta focala si deschiderea maxima relativa) si poate reusim sa fim de folos si in mod practic  :D