-----------------------------------
Alex Gaina
24 Iun 2009 01:01

Solstitiul de vara (SUMMER SOLSTICE IN CHISINAU)
-----------------------------------
Observ, ca unii dintre voi se joaca de-a Kozyrev, da eu il bat pe Kozyrev acesta de vre-o 25 de ori. 

Mai bine zis scrieti atat de mult pe acest site si nimic integru, inchegat. Am incercat sa caut ceva interesant de Radu Murdzek, si nimic in afara de un articol in colaborare cu Gotlieb, doua in colaborare cu Agop nu am gasit. De fapt, am vrut sa va spun, ca mai bine Radu Murdzek mi-ar trimite vre-un e-mail si vre-un articol din cele 3 la adresa mea de la domiciliu sa le citesc.  Daca mai are si altele pe hartie sa mi le trimita. 

Adresa de la Domiciliu:

ap. 146 str Deleanu 2. Chisinau, MD-2071, Republica Moldova






Astfel, am hotart sa va spun cum rasare si apune soarele la Chisinau la Solstitiul de vara.

In data de 21 iunie am stabilit&
Apusul la Chisinau are loc la UT18:54 ( LST 21:54)  se produce cu 6 minute inainte de cel teoretic, din cauza dealului de la Durlesti.
Rasaritul la Chisinau in data de 22 iunie 2009 a avut loc la orele UT 2:10 min (LST5:10).
conditiile de vizibilitate au fost excelente.

Am avut cateva dificultati la observarea Zenitului din cateva cauze
1) Au crescut cativa pomi (tufisuri) ramificatiile carora i-mi ingreueaza observatiile. Se pare, ca am inceput sa fac erori sistematice din cauza acestor tufisuri.
2) din nefericire am constatat, ca doua harti produse a)  La Bucuresti (unul dintre autori Iulian Filip) e o harta a Chisinaului si Iasului pe doua parti diferite
si  b) harta ucraineana ( Ministerul Apararii Ucrainei) topografica a Repblicii Moldova cu  o sectiune ce include harta Chisinaului difera in cee ce priveste azimutul strazii mele Deleanu cu 7 grade. Una da : 3 grade, cealalata 9,7 grade fata de linia S-N. 

Daca ne plasam pe scara 4 a treptelor la intrarea in impobil, care corespunde pozitiei medii, de pe care observ Steaua Polara atunci nu pot sa observ bine linia Zenitului din cuza tufisurilor. 

Am facut mai multe poze la Zenit, inainte de aceasta la apus si dimineata in 22 iunie la rasarit , iar in seara de 22 iunie nu a  fost posibil sa observ apusul din cauza norilor care s-au acumulat la orizontul vestic.  Desi pana la acest moment vremea a  fost formidabila. 

coordontele locului de observatii&

47G03' lat. n.
28G46' min long. west. dupa harta

sau 47G02'20'' dupa http://www.flashearth.com

English version will follow.