-----------------------------------
theogon
25 Iun 2009 20:25


-----------------------------------
Săptămâna trecută am pus ochiul la un Celestron SC de 8 țoli adus de Horatius la o sesiune de observații pe Delul Feleacului. Noapte senină, cald, transparența medie.
SC-ul mi-a lăsat o bună impresie: optică bună, finisaj excelent, portabilitate foarte bună, totul pus pe o montură HEQ5 Sky Scan . Am rămas surprins de calitatea imaginilor mai ales la M 13 și M 92. Nebuloasele M27 și M 57 s-au văzt bine. Pentru M 51, M81,M 82, M 65, M 66, M 101 trebuie o apertură mai mare sau un cer mult mai bun  (Din locul acesta situat totuși la 760m greu se vedea Calea Lactee la zenit).
Trecând peste elucubrațiile și comparațiile cu newtonul meu de 8 țoli, căruia din avântul observațional am uitat să-i aduc contragreutățile, am remarcat calitatea opticii - imaginea lui M 13 a fost tulburătoare - mai puțin un shifting prezent și as vrea să aflu părerea lui Silviu despre fratele mai mare al lui SC de 8" și anume Celestronul de 9 " 1/4.
Și revenind la topic îl felicităm pe Mak pentru cele două achiziții :SC de 8" și mai ales pentru băiețelul lui care-i umple orele din noapte rămase până la ziuă.