-----------------------------------
mak
26 Iun 2009 12:50


-----------------------------------
Multumesc, theogon.
Observatiile cu C8-ul de pe Feleac cam seamana cu ale mele in ceea ce priveste galaxiile. Nu stiu insa care sunt conditiile de observatie de acolo. Ca idee, la Otopeni, cand sunt conditii bune, vad doar cele mai luminoase trei stele din Ursa Mica.
Inca n-am incercat C8-ul pe cer nepoluat, dar sper sa reusesc si asta cat de curand.

Cat despre piticul meu, in urma show-urilor din ultimele doua nopti (ii ies dintii de sus), cred o sa-i spun "Micul terorist"   :lol: .


Off topic si nu prea: sa zicem ca folosim un C8 la observarea lui Neptun cu un ocular Hyperion de 5mm (406X). Campul din ocular va avea diametrul 68°/406 = 0,167° sau 602 secunde de arc. Presupunem ca centram planeta in ocular. Neptun are diametrul aparent de 2 secunde de arc. Asta inseamna ca in ocular vom vedea campul cu diametrul de 602 secunde de arc cu un disc (Neptun) cu diametrul de 2 secunde de arc aflat in centru. Pastrand proportiile, ar fi acelasi lucru cu a ne uita la un cerc desenat pe hartie (de exemplu) cu diametrul de 30mm (campul din ocular), incercand sa vedem un disc aflat in centrul acestuia cu diametrul de 0,1mm. Bineinteles ca aproximarea asta nu tine cont de conditiile atmosferice si de calitatea optica a instrumentului, care inrautatesc conditiile de observare.
Dupa calculul asta, cred ca nu o sa pot sa vad mare lucru din Neptun la 400X (adica daca e "biluta" sau nu) chiar daca C8-ul meu ar fi perfect dpdv optic si poate nici pe la 800x, unde, urmarind aceeasi logica de mai sus, diametrul discului mic (adica Neptun) ar fi de ~0,2mm. Si uite-asa ne apropiem de cei "peste 1000X" ai lui dragos.n.

Daca am gresit cu ceva in "logica" de mai sus, va rog sa ma corectati.

Acuma nu stiu ce a vazut R. Mollise din Neptun la "peste 300X". Sau o fi fost greseala de tipar...