-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iun 2009 19:55


-----------------------------------
Nu am stiut unde sa pun curiozitatea asta,dar este vorba tot de un gigant/''monstru''.Bob Garfinkle povesteste ca in urma cu 10 ani  in cadrul aceluiasi tur ,a vizitat si telescopul Hooker de 100 toli de pe Mt. Wilson si gigantul de 200 toli de la Palomar.
Ceea ce i s-a parut foarte curios lui Bob a fost faptul ca telescopul Hooker de 100 toli avea montate pe tub doua cautatoare Telrad. Un ''monstru sacru'' precum acesta,asa de mare,era orientat pe cer SI cu ajutorul unor modeste cautatoare de amator cu puterea de1x!Ceea ce mai inseamna,in opinia mea, si faptul ca accesoriile pentru telescoapele de amator sunt foarte evoluate.

Despre ''Operatiunea Monstrul'',urez succes oricui il va imita pe texan.Acela cu siguranta nu locuieste la aceeasi adresa cu mine (si mai ales cu nevasta-mea,daca-ntelegi moncher :D ).
Apropo,oglinda primara cam la ce pret ar fi, cam pe la 10.000$ (intrebare)
Apoi secundare asa mari face cineva,cate miare ar fi (intrebare)
Montura ,ce parere aveti,trebuie neaparat sa fie motorizata ala Mel Bartels(alta intrebare)
Mie montura Dobson la aceasta categorie nu mi se mai pare o idee buna.Mai repede as opta pentru tub Serurrier autentic (nu falsurile care acum se numesc ''tubless'' sau ''open tube'' si care toate incalca regulile stabilitatii mecanice) cu cusca secundarei rotativa ,pe o montura simetrica -adica montura in furca.
Iar si mai bine,un instrument asa de mare ar fi dedicat probabil achizitionarii de imagini si,atunci, ar trebui sa fie Ritchey-Chretien pentru scop general sau Cassegrain pentru planetologie.
O asociatie bogata, si-ar putea permite asa ceva;persoanele fizice numai daca-i cheama Jiji sau Almanah Goaglu :lol:  
Mircea