-----------------------------------
mak
27 Iun 2009 20:34


-----------------------------------
Multumesc pentru precizari. Eram curios de parerea ta pentru ca ma gandesc ca e mult mai obiectiva decat a mea datorita experientei pe care o ai. Afland parerea ta despre C9.25 (care zic unii ca e cel mai reusit dintre SCT-urile de la Celestron datorita, in parte, motivelor mentionate de mine mai sus, cu toate ca are una dintre cele mai mari obstructii centrale), pot sa-mi fac o idee despre ce vede cineva cu experienta printr-un SC.

Mai e o poveste cu Schmidt-urile: peste tot pe unde am citit despre ele, se mentioneaza faptul ca, pentru a da maximum din ce pot, trebuie colimate foarte bine (iarasi povestea cu secundara f/5). Colimarea in sine nu e ceva dificil, dar e ceva esential pentru eficacitatea acestui tip de telescop. Cica se rezolva foarte repede cu "Bob's knobs".

Pentru mine C8-ul e maximum, nu vreau ceva mai mare de atat, pentru ca vreau ceva portabil si nu transportabil.

Cat priveste gandul care te incearca, pot sa te ajut sa te decizi uitandu-te prin C8-ul meu. Eventual, poate organizam un "shootout" cu doua C8-uri, daca o sa participe si Catalin Paduraru. 


Uite ce am mai gasit eu despre subiect:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1847