-----------------------------------
mak
27 Iun 2009 23:31


-----------------------------------
Tocmai ce m-am intors de afara unde am scos iar tandemul la treaba.
Le-am pus in paralel, incercand sa le aduc la aceeasi magnificatie. Nu mi-a iesit, din cauza ca a trebuit sa ma misc repede, ca si norii aveau planurile lor. Mak-ul l-am folosit cu Hyperion-ul de 13mm (115X), iar C8-ul cu ocularul Hyperion de 21mm (96X).

Prima tinta a fost Luna, unde mi s-a parut ca ambele au cam acelasi nivel de detaliu, C8-ul parca putin mai bun. N-am putut sa stau mai mult, ca au venit norii.
M-am uitat apoi la Vega cu ambele telescoape in paralel si la aceleasi magnificatii. Se vedea aici bine diferenta de apertura, Vega fiind simtitor mai luminoasa in C8. M-am uitat si de cat de "matematic" aduna fiecare lumina (nu am reusit sa-l citez altfel pe zoth, sorry) si in focus, mie mi se par la fel, adica sursa-punct. Ce e diferit e modul in care ajung in focus, mak-ul facand trecerea de la nefocusat la focus parca mai brusc (mai bine zis, de la aproape de focus la focus). Nu stiu daca asta e "sclipirea de geniu" de care zice zoth.
Cel mai mult mi-a placut imaginea din C8, dupa cum e si normal, diferenta de apertura e semnificativa.
Am facut si un mic test pe stea cu cele doua telescoape (stiu, Vega e prea luminoasa pentru asa ceva si magnificatiile cam mici, dar totusi am incercat).
Am observat o diferenta majora intre cele doua instrumente: extrafocal, in mak se vedea primul inel mai gros, apoi un inel mai subtire si foarte bine definit si inelul exterior, mai gros si mai neclar. In Schmidt-Cassegrain, tot extrafocal, aveam primul inel la fel ca in mak, dar apoi aveam doua inele subtiri bine definite si apoi inelul exterior, gros si neclar ca la mak. Intrafocal, aveam aceleasi imagini corespunzatoare cu tipul de telescop in extrafocal, doar ca erau mai blurate si inel(ul)(ele) subtiri se vedeau foarte greu. Care o fi motivul acestei diferente nu stiu cu siguranta, dar banuiesc ca meniscul de la mak si corectorul Schmidt au ceva de spus in treaba asta.