-----------------------------------
Laurentiu
30 Iun 2009 12:41

Desenul astronomic
-----------------------------------
In acest topic doresc sa va atrag atentia asupra unui domeniu aproape uitat: desenul astronomic.

Foarte popular inante de aparitia fotografiei astronomice, practicat din ce in ce mai rar de atunci si pana in zilele noastre.

Desenul astronomic, spre deosebire de fotografia astronomica, nu necesita cheltuieli mari pentru achizitionarea de camere foto, monturi ecuatoriale de mare precizie samd.

In afara de telescop avem, totusi, nevoie de trei unelte foarte greu de gasit si foarte scumpe: hartie, creion si radiera (bineinteles, glumeam la partea cu  "foarte greu de gasit si foarte scumpe"). Pentru schite la obiecte deepsky ar fi foarte utila si o lanterna cu lumina rosie.  

O montura ecuatoriala motorizata nu ar strica: vom avea mainile ocupate  :D 

Se poate folosi insa cu succes si o montura alt-azimutala. mai ales pentru desenul astronomic de camp larg (roiuri stelare, nebuloase) dar si pentru desenul planetar (am incercat si eu, functioneaza  :D ).

Indemanarea si "simtul artistic" se vor forma odata cu experienta.

Avantajul deosebit al acestui gen aparte de observatii astronomice: observatorul va insista in cautarea unor detalii cat mai fine si va aloca, astfel, un timp mai indelungat observarii unui obiect ceresc (spre deosebire de cazurile in care, mult mai adesea, ne multumim cu o privire fugara, a la "maraton Messier" in genul "da, l-am vazut si p-asta, sa trecem mai departe, mai avem o gramada de alte obiecte de vazut in noaptea asta).

Pentru a vedea  ce pot face altii in acest sens va recomand site-ul "Astronomy Sketch of the Day":

http://www.asod.info/