-----------------------------------
dragos.n
07 Iul 2009 08:48


-----------------------------------
Din literatura de specialitate, dar si din experienta proprie, pot sa-ti spun urmatoarele.

In Europa, noptile in care se pot utiliza in conditii bune mariri peste 300x, nu sunt foarte multe. Eu am reusit de-a lungul anilor de multe ori sa utilizez astfel de mariri, dar, daca as face un procentaj al acestor nopti,  ar fi clar minoritar. Si chiar si atunci cand cerul era foarte bun, numai la obiecte care erau peste 60 grade deasupra orizontului. Cum Saturn se afla in aceasta perioada mult sub, nu sunt sanse sa poti folosii puteri mari decat daca mergi undeva sus pe munte.

Turbulenta o recunosti foarte usor dupa doua manifestari. Marginile Lunii sau ale planetelor ''danseaza'', iar la Jupiter si Saturn vei vedea cum imaginea isi pierde si apoi recapata claritatea foarte rapid, cu schimbari  chiar de la secunda la secunda. 

Singurul leac impotriva turbulentelor atmosferice pentru uz vizual, este, din ce stiu eu, observatia facuta de la o altitudine cat mai inalta. Dar nici asta nu elimina total turbulenta, ci o reduce destul de mult.. 

Atentie insa si la turbulentele instrumentale. Dar asta e alta poveste.