-----------------------------------
valy
09 Iul 2009 17:49


-----------------------------------
Valy, incearca si tu aceeasi smecherie punand o cruce din banda de casetofon (ca exemplu)  prinsa cu ceva in fata obiectivului si obtii acelasi efect.
De asemenea se poate produce software. La unii le plac nu neaparat blondele ci aceste spikes-uri sau efect de stea in astrofotografie.
Daca efectul apare din cauza opticii atunci nu imi dau seama din ce cauza in mod normal nu ar trebui sa apara, poate are altcineva vreo idee. La obiectivele de la Canon pe care le am apare din cauza faptului ca diafragma este lamelara deci va produce o imagine, cum sa zic, mai putin rotunda (nu imi place cum suna) a stelei si de asemenea un numar de spikeuri.

Numai bine
La newton am 4 spike-uri din cauza de suport de secundara. De asemenea daca pozez prin plasa de tantari iar spike-uri. Cica era o recomandare: daca vrei sa iasa stelele/becurile ca de poveste, cu multe spike-uri, pui un ciorap de dama tip lycra pe obiectiv. Era si un filtru special dar asta cu ciorapul e ieftina. Diafragma de la obiectiv adauga si ea spike-uri mai ales cand e inchisa, ca e cu colturi (nu e perfect rotunda). Dar la refractor ar putea doar vreo diafragma interioara dar asta e deobicei rotunda si totusi ar crea mai mult de patru brate. Cred ca le-au pus ei artificial ca sa arate cool.