-----------------------------------
zoth
12 Iul 2009 18:47

Teste vizuale
-----------------------------------
Daca tot a fost inorat azi, am decis sa fac niste teste vizuale terestre pe doua oculare.
In joc au intrat ocularul Plossl TeleVue 8mm versus Ortoscopicul Volcano Circle-T 9mm (Kasai dupa unii, Kokusai Kohki dupa altii).
Instrumentul supus chinului a fost refractorul acromat de 120mm iar domeniul grosismentelor obtinute incadrat intre 2,2 - 2,5 grosismentul rezolvant pentru comoditatea ochiului.

Pasul 1 - testul realizat pe oglinda diagonala normala cu reflectivitate 91% releva detalii cu aparenta identica in ambele oculare de unde am tras concluzia ca performantele ambelor oculare sunt limitate de potentialul obiectivului lunetei, in mod special de aberatia cromatica si cea de sfericitate.

Pasul 2 - am introdus pe traseul optic un filtru monocromatic (solar continuum) pentru a scapa de aberatia cromatica.
Diagonala folosita a ramas aceeasi.
Si de aceasta data rezultatele au fost identice la ochi.
Concluzia rezultanta a fost ca potentialul ambelor oculare e mai mare decat ce poate furniza lantul obiectiv-diagonala.

Pasul 3 - am schimbat diagonala folosita cu una dielectrica cu reflectivitate 99% si de aceasta data a aparut surpriza:
detaliile relevate pe axa optica de ortoscopic au fost clar mai bine definite decat cele vazute in Plossl TV cu toate ca este vorba de acelasi numar de suprafete sticla/aer iar AR-ul ocularului TV pare substantial mai bun.
In afara axei optice rezultatele au fost identice vizual.

Drept concluzie as da un indemn de a lua in considerare mai serios folosirea ocularelor orto despre care am citit foarte putin pe acest forum   :wink: 
Deasemeni sa acordati atentie tuturor elementelor ce intra in lantul optic.