-----------------------------------
Forever_Man
13 Iul 2009 00:11


-----------------------------------
Am facut si eu niste teste in week-endul asta. 
Am scos ocularul de la binoclul chinezesc pe care il am de 4 ani si care costase 250.000 lei. De mult binoclul nu a mai fost folosit datorita imaginii proaste. Dar ocularul a fost o surpriza cand l-am pus la telescop. Imaginea stearsa si albastruie nu mai era. In schimb, era o imagine aproape la fel de clara ca prin Super Plossl-ul de 25mm. Campul se apropia si el, la fel si focala pe care o aproximez la 26-27mm. Nu a iesit in evidenta nicio distorsiune imediata a campului. (am privit copacii de langa blocul din fata). Sunt curios cum o sa se comporte sub stele.

Am testat si obiectivele binoclului pe post de ocular, punandu-le unul langa altul. Marirea obtinuta cred ca era pana in 20x, iar campul destul de mic, poate in jur de 40 de grade. Culoarea albastruie s-a pastrat si aici, dar nu asa de pronuntata. Parca la testul asta se observa imaginea umbrita in centru de secundara telescopului.

La joaca cu filtrele, am gasit o combinatie foarte buna la contrast: albastru inchis (425nm) cu portocaliu (570nm). Rezulta un verde sters cu un contrast deosebit. Cu ochii liberi cand priveam spre cer, oricat de mult ii inchideam ca sa reduc din stralucirea norilor, norii intunecati pe fundalul norilor albi se vedeau tot ca niste pete cu contur nedefinit. Cu aceasta combinatie de filtre, se vedeau toate firisoarele ce formau conturul norilor intunecati, plus o gramada de alte detalii pe care cu ochiul liber nici nu le banuiam.