-----------------------------------
zoth
13 Iul 2009 19:06


-----------------------------------
Am vrut sa spun de la bun inceput (dar pana am ajuns la capatul mesajului am omis) ca aceste teste nu ridica pretentia de a da verdicte, ci sunt doar ... teste.
Si eu sunt surprins de rezultate Mihai, chiar nu ma asteptam, dar intamplarea asta mi-a adus aminte de comentariul unui japonez despre un ortoscopic Zeiss foarte vechi pe care il avea in posesie.
Se pare ca acest design are ceva magic ...
Despre utilizarea lor din ce in ce mai putin in ziua de azi nu am o explicatie logica, poate doar faptul ca devenim pe zi ce trece din ce in ce mai comozi si lucrul asta ne determina actiunile.
Un orto se poate folosi foarte bine si fara montura motorizata iar relieful lui ocular este de regula chiar putin mai bun decat cel al ocularelor Plossl.
Din pacate ne-am facut boieri si de multe ori refuzam sa privim planete prin oculare cu camp mai mic de 60 grade ...

FM, interesanta combinatia de filtre.
Ar trebui vazuta si comportarea lor pe timp de noapte.
Cred totusi ca portocaliul nu se va impaca prea bine cu poluarea produsa de becurile cu sodiu, ramane de vazut.

Dragos, vor urma si astfel de teste.
Ideea cu acromatul mi-a venit in urma citirii unui articol in care Tom Trusock compara tipuri diferite de ortoscopice si in care spunea ca diferentele intre ele devin vizibile de regula in momentele in care seeingul se imbunatateste considerabil.
Intrucat eu am facut teste la distanta mica (110m) am zis sa introduc totusi un element limitativ in ecuatie, iar acest element a fost acromatul   :wink: