-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Iul 2009 19:49


-----------------------------------
Ieri Duminica 19 Iulie,de la 22:30 pana la 23:56 TLR am incercat sa observ din nou stele duble cu Dobsonianul de 125mm F/7.
Ei bine,rezolvarea stelelor duble stranse,cu diferente mari de stralucire este o paine amara-dulce.Mai mult amara, insa.
Am inceput la 104x obtinut cu un Huygens IOR 16,7mm+Barlow2x.Drept incalzire am observat companionul lui Polaris , dubla-dubla Epsilon1-2 Lyrae si Beta Cyg.Dar cand am trecut la ''adevaratele fapte de arme'' si am incercat sa rezolv Antares,am esuat suparator,inafara de scintilatia preponderent rosiatica,nici un companion rezolvat.Nici la 104x ,nici la 116x obtinut cu Plossl Celestron 7,5mm si nici la 232x obtinut cu acelasi ocular +Barlow2x.
Frustrat ,mi-am indreptat telescopul armat pentru 232x, spre Vega ,atunci.In apropierea lui Vega am vazut,cu privire indirecta si rareori directa, o steluta foarte slaba ,uneori vizibila cam pe al cincilea -al saselea inel de difractie,la PA=170 grade.
Apoi mi-am incercat instrumentul ,la 232x ,pe Delta Cygnis unde ,tot episodic,uneori am zarit cu privire indirecta ,rareori am vazut cu privire directa,o stea companion foarte aproape,cam pe primul inel de difractie al stelei centrale,la PA=150 grade.
Toate intr-o ora si jumatate,cu reglari de sutimi de milimetru a focalizarii,cu un enorm ''zgomot de fond'' produs de oglinda prafoasa , de 
turbulenta atmosferica ,de inelele/egretele de difractie intense produse de stelele centrale prea luminoase si de secundara si paianjenul ei.
Intre timp Jupiter s-a inaltat binisor,cateva minute m-am uitat la el.S-a schimbat insa si acesta.In loc de batranul zeu,cu inclinatiile sale de travestit, cu mijlocul infasurat in benzi de danteluta,am vazut doar o pata zmangalita.Singurul lucru interesant a fost ca satelitii jovieni mi s-au parut a fi ,la 232x niste sfere,niste bilute minuscule,nu niste puncte fara dimensiune precum stelele.Voi de la ce grosisment vedeti discurile satelitilor jovieni?
M-am saturat,imi fac luneta!Mircea