-----------------------------------
lucia lucia
04 Aug 2006 03:08


-----------------------------------
dragon> e simplu-simplu de aratat ca metricile maximal simetrice sunt echivalente: universul hiperbolic, sferic si euclidian sunt toate trei descrise de aceeasi forma de metrica, tip FRW. Metrica eliptica? poate te referi la universul Kasner. 
Altceva> am spus cumva cauzalitate? Scuze. Credeam c-am spus determinare. Nu te supara, dar nu e totuna. Superbul determinism strict legat de cauzalitate apune. Exista, de exemplu, haos determinist. Acolo nu mai poti vorbi de lantz cauzal, dar poti vorbi de determinare.
However. Ceea ce voiam sa spun este ca deformarile spatiu-timpului le percepem, noi, ca "obiecte". Ex: teoria stringurilor in care particulele elementare sunt moduri de oscilatie ale ... defectelor topologice in spatiu-timp. Stiu ca nu e larg acceptata teoria respectiva, dar iata cateva argumente>
- sursele CSL par sa confirme existenta stringurilor cosmice.
- structura la scala mare a distributiei materiei luminoase corespunde structurii (prevazute de teorie - v. Martins si Shellard sau Vilenkin) a retelelor de stringuri cosmice.
- teoria membranelor, bazata pe teoriile de string, are mai mult succes decat Modelul Standard (Weinberg-Salam).
Tot ce e posibil sa fim "condensari bosonice" ale spatiu-timpului.

Din nou cred ca ne indepartam de la subiect.