-----------------------------------
dragos.n
27 Iul 2009 02:11


-----------------------------------
Mircea,imi pare rau ca nu am putut sa raspund mai devreme.

Din experienta mea, pentru ce vrei tu sa faci, cea mai buna solutie ar fi o montura gen TeleVue Gibraltar sau Vixen Porta, pusa pe un stalp, sau pe in trepied cu un stalp intemediar (intre trepied si montura) de 30-40cm lungime. Explicatia e foarte simpla.

Tubul unei 60/1000 e destul de lung. Daca o pui pe un AZ 3, cand vei vrea sa te apropii de zenit, e foarte posibil sa te impiedici de picioarele monturii. De aceea e bun un stalp intermediar. La newtonul meu. care are tot un metru lungime, desi intre trepied si telescop este o ditamai montura HEQ 5, tot ma lovesc de trepied, cand il pun aproape de zenit.

Pe de alta parte, la AZ 3, greutatea telescopului nu vine pe axul altitudinii, ci deasupra lui, si cand inclini tubul, va trage in jos. Eu am o aximutala de la TS care teoretic (si poate si practic), ar fi mai buna decat AZ 3, si tot patesc asta, ca gravitatia nu tine cont de marca. In schimb, la TeleVue Gibraltar sau Vixen Porta, centrul de greutate este pe axul altitudinii.

Eu sunt convins ca un astfel de sistem se poate face in casa, e adevarat, mai greu cu reglaj pe melc-roata melcata, dar cu o bara de control directional, ca la monturile foto, cred ca ar functiona foarte bine. Eu chiar vreau sa fac o ajustare la alt-azimutala mea, pentru a pune o asemenea bara de control, caci zilele trecute, am vrut sa vad ISS-ul, si mi-a fost foarte greu sa il urmaresc din reglajele fine. Si pot sa spun ca m-am ofticat rau, ca era pe traiectorie foarte buna, si deja la 50x si inclinare de 30grade, se vedea ca un grup de 3 dreptunghiuri lipite. Dar cu cat s-a ridicat mai sus, a fost mult mai greu sa o urmaresc, si avand ambele maini ocupate, nu am mai putut sa mai fac un minim reglaj la focalizare. Sa iti mai spun ca ocularul folosit are 80grade? Si nici telescopul folosit (mak 127) nu era asa lung, ca sa trag de el pe directie..