-----------------------------------
Alex Gaina
29 Iul 2009 20:03

VICTOR NADOLSCHI
-----------------------------------
Da Forever Man
Astronomia in Iasi are un trecut si acel trecut nu poate sa nu-l includa pe Virgil Scurtu,autor al cartii "Observatorul astronomului amator'',''Humbug'',''In cautarea astrilor'',a numeroase articole de popularizare in reviste iesene,prin anii '90 a colaborat cu ''Magazin Nord-Est'',fondator al Societatii Astronomice ''Urania'',posesor al mai multor instrumente,participant  la aniversarea in Polonia a 400 de ani de la moartea lui Copernic.Imi amintesc ca am vazut la Virgil Scurtu  optica unui telescop Newton-Cassegrain de vreo 310mm,un Secretan mai mic,un mic Maksutov...plus tone (nu exagerez) de carti.
In poza de mai jos il vedem pe Scurtu manaind un telescop Zaidel  cu ocazia unei sedinte de Astronomie Populara la Casa de Cultura din Iasi,prin anii '70 cred.Ce s-a intamplat cu Scurtu,cu acel telescop?
Apoi insusi Nadolschi a slefuit oglinzi de pana la 24cm,deci a fost un ATM-ist,unde sunt oglinzile lui ?In beciul Securitatii sau prin sertare de-a valma cu tranzistorii si condensatorii necesari la reparatii?
Piatra de temelie ca sa construiti astroclubul vostru exista,ba chiar mai mult.Ca un sfat personal,eu,in locul tau, l-as cauta pe Scurtu,as reactiva Societatea ''Urania'' si astfel in loc de o lesinatura cu ifose de Internet m-as alege cu o organizatie cu vechime de vreo 30 de ani.(Dar fara reparatoru' radio-TV de la Observator ca ala a lucrat cu cooperativa ''ochiu' si timpanu'').Mircea


Am citit ultimele doua raspunsuri ale lui Mircea si Dorin.
Lui Dorin vreau sa-i multumesc din inima pentru cartea lui Nadolschi si sa-l mai invit sa mi le trimita si pe celelalte. Pe ale lui Donici le am. Si pe ale lui Grebenikov de asemenea. 

Intr-al doilea rand vreau sa recunosc, ca am fost  si eu comsomolist (echivalentul UTC), si probabil si Mirciulica a fost.

Dar,  nu stiu de ce mi se pare, ca Nadolschi nu a fost membru PCR....

Mai am inca un articol destul de interesant despre Copernic, scris de Nadolschi prin anii 70 si aparut intr-o carte despre mari inventatori, aparuta, se pare,  la "Junimea". 


Va doresc numai bine si succes in toate cele.