-----------------------------------
zoth
09 Aug 2009 14:22


-----------------------------------
Am cumparat si eu recent un binoclu IOR B7x40 si as vrea sa fac o tentativa de evaluare a acestui instrument care dupa toate testele prin care a trecut se dovedeste a fi "un sac amestecat cu bune si rele".
Prima reactie pe care am avut-o la vederea binoclului a fost:
Doamne, cat de urat poate sa fie!!!   :shock:  :shock: 
Nu-mi plac lucrurile urate asa ca am zis ca ma voi descotorosi de el sau il voi piti prin vreun colt uitat al atelierului.
Asa de urat cum e (grotesc as putea spune fara sa exagerez) face priza buna la mana si se lipeste placut la ochi, bonetele cu scara ale ocularelor protejeaza foarte bine ochiul de lumina ambientala.
Mai rar am vazut binocluri cu o protectie asa buna.
Coloreaza imaginea intr-un galben destul de intens, lucru ce pentru unii este foarte neplacut dar care in sine este confortabil.
Intensitatea galbenului este semnificativ mai mare decat la binoclurile rusesti Baigish sau Kronos.
Culoarea galbena permite ochiului sa vada un contrast mai bun in schimb nu ajuta pe cer intensificand senzatia produsa de poluarea luminoasa a becurilor cu sodiu.
Este un binoclu greu (1 kg) dar are in schimb un camp enorm si placut  (8,5 grade) care din pacate nu e corectat bine marginal si mai e garnisit in plus si cu astigmatism din belsug, oricum peste gustul meu.
La capitolul lumina parazita interna sta mai bine decat Baigish 8x30 dar in conditii limita clacheaza si el destul de usor.
Unul din marile avantaje ale acestui binoclu este profunzimea campului de clar care este absolut impresionanta, aproape ca nu ai nevoie sa umbli la reglajele ocularelor pentru a refocaliza imaginea.
Un alt avantaj mi s-a parut a fi plasticitatea buna a imaginii furnizate.
In fine, ca sa pot incheia cu laudele as mai aminti de comportarea excelenta in conditii de iluminare slaba.
In concluzie as spune ca nu e un binoclu potrivit pentru astronomie din cauza tentei galbene a imaginii, a gradului slab de corectie marginala si a astigmatismului mare.
Nu cred ca e un binoclu potrivit nici pt ornitologi in schimb pare a fi foarte bun pentru uz general, observatii natura si observatii pe nivel mic de iluminare.