-----------------------------------
florin_astro
10 Aug 2009 21:55


-----------------------------------
Salutare,
In sfarsit, dupa multe piedici, am pus ieri pe picioare telescopul cu oglinda principala de 38cm. In urma cu o saptamana am terminat parabolizarea iar in acest weekend am fost la Timisoara unde mi-a fost aluminizata oglinda de dl. Stanescu. Desi parabola nu am obtinut-o la precizia ce mi-o doream (lambda/8 ) am reusit sa o aduc undeva la lambda/6, iar imaginile obtinute la testul pe stele m-au convins ca oglinda este suficient de buna pentru aluminizare. Dupa un drum greu si obositor duminica am scos telescopul la primele observatii. Desi conditiile nu au fost bune, din cauza cerului variabil si a turbulentei, am ramas placut impresionat de imaginile vazute pe cer de oras. M57 si M13 se vedeau la fel ca prin telescopul de 25cm de pe cer bun, stelele erau mici si punctiforme, Jupiter si Luna erau imense la 185x cat imi permitea ocularul de 9,7mm. Din pacate turbulenta si altitudinea mica nu au permis observarea detaliilor fine. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca telescopul nu parea "sa oboseasca" la grosismente mari. M-am dus pana la 500x iar imaginea era inca clara. In zilele ce urmeaza ma voi concentra pe optimizarea componentelor mecanice ale telescopului, vopsirea si unele mici artificii. Va atasez cateva poze realizate aseara la primul "light" al telescopului. Multumesc si pe aceasta cale d-lui Stanescu pentru ajutorul acordat in procurarea oxidului de ceriu, pentru aluminizare si pentru sfaturile acordate pe parcursul derularii proiectului.