-----------------------------------
zoth
12 Aug 2009 11:26


-----------------------------------
Batul ala e albastru pe o parte si rosu pe cealalta. Asa a fost vopsit?

 :lol:  :lol:   Da, posesorul batului l-a vopsit cu rosu pe o parte si cu albastru pe cealalta parte ca sa moara de necaz toti posesorii de apocromate care se uita la el ...

Am urmarit sporadic discutia de pe CN dar utilitatea noului design nu m-a convins, cel putin pana in momentul de fata.
Dupa parerea mea acest sistem seamana destul de mult cu refractorul dialitic Roger-Plossl (acelasi obiectiv singlet plan-convex, dublet corector asezat la aceeasi distanta de obiectiv, etc, etc) cu singurele deosebiri ca dubletul Roger-Plossl nu modifica focala finala a obiectivului iar corectia cromatismului era mai buna decat in cazul de fata.
Marea problema a dialiticelor era faptul ca nivelul de corectie al cromatismului era bun doar pe axa optica iar cel lateral atingea nivele destul de mari, fapt ce l-a determinat pe Plossl sa proiecteze oculare speciale pentru corectia cromatismului lateral si apoi in final sa abandoneze ideea refractoarelor dialitice.
Nu stiu daca in discutia de pe CN, aminteste cineva de aspectul cromatismului lateral si daca este el corectat mai bine de noul sistem hypochromat.
Daca da, atunci acest design ar merita atentia.