-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Aug 2009 20:59


-----------------------------------
RoBert
Iti urez succes in hobby-ul astronomic.
Constelatiile sunt niste arii/zone de pe cer,granitele constelatiilor sunt niste insiruiri de arce de cercuri mari si cercuri mici ale sferei ceresti,ce-i drept imbarligate dar  urmand intotdeauna directiile coordonatelor astronomice,numite ascensia dreapta si declinatia.Tot ce se afla in mod aparent in interiorul granitelor unei constelatii ,se spune ca apartine acelei constelatii,ori ca se vede cu ochiul liber ori ca este la limita telescopului Keck.Evident,in orice constelatie exista stele,mai stralucitoare sau mai slabe.Cele mai stralucitoare sunt numite si stelele principale ale constelatiei.Se obisnuieste sa se uneasca aceste stele principale,si numai ele, cu linii imaginare,in vederea formarii unor figuri geometrice.Aceasta este insa o cutuma,cu radacini in temutul ,intunecatul si totusi minunatul Ev Mediu.Nu exista ,si nu este nevoie sa existe ,un mod standard de unire cu linii imaginare a stelelor principale.Atat hartile Observatorului Urseanu cat si cele din stellarium sunt corecte,unirea stelelor cu linii imaginare constituie doar o metoda mnemotehnica .
Eu am doua oculare orthoscopice japoneze Vixen,foarte bune dar am si un Plossl ,pe care scrie foarte clar ca este facut in China,si care sub nici un aspect nu se da batut in fata niponilor.
Apropo,cam la ora aceasta,trebuie sa-mi soseasca in tara,multumita unui generos astro-prieten ,mai multe componente optice printre care un nou ocular Plossl chinezesc.Sunt sigur ca e de bine.Mircea