-----------------------------------
KosmynC64
16 Aug 2009 11:36

Observatii Deep Sky.
-----------------------------------
Salut tuturor.
In seara de 15.08.2009 dupa ora de 23:00:00 pana la 00:15:00 am stat si am "vanat" obiecte Deep Sky. Am inceput incet cu M31, apoi am indreptat spre M51. M51 nu se destingea foarte clar dar se vedea o nebulozitate dubla. Apoi am indreptat spre M11, l-am studiat pana nu am mai putut sa il observ: a intrat dupa acoperisul casei. Am indreptat telescopul spre Cassiopea unde am observat M52, M103, NGC457, NGC 7789 si cele doua care se vedeau cu ochiul liber NGC884 si NGC869. Am invatat fiecare pozitie a fiecarui obiect. 
Dupa ce am "epuizat" obiectele propuse sa le vad in Cassiopea, am indreptat spre Ursa Major unde am observat steaua dubla (Mizar din cate spune programul), apoi am luat in vizor pe M51, s-a vazut mai clar (a trecut ceva timp de la prima observatie). Dupa care am inceput sa caut M101. L-am gasit dar mi-a fost greu sa cred ca telescopul chiar este indreptat sper el. S-a vazut ca o nebulozitate foarte slab luminata de forma circulara. Ca sa vad daca aveam chiar M101 in imagine, am miscat din telescop si m-am uitat daca obiectul gasit se misca si el, asa a fost.

Vreau sa spun ca am avut conditii foarte bune de observatii si am folosit un Refractor Acromat Celestron Astromaster 90/1000 AZ pe care chiar il recomand atat pentru DeepSky cat si pentru observatii planetare.
In timp ce ma uitam la Mizar, unchiul meu mi-a facut niste poze una dintre ele o atasez pe cea in care se vede bine Celestronul.

http://img27.imageshack.us/img27/9384/pict0585q.th.jpg