-----------------------------------
KosmynC64
23 Aug 2009 12:24


-----------------------------------
Aseara am continuat vanatoarea de deepsky. Am inceput la ora 10:30 si m-am uitat la Jupiter iar dupa nu mult timp am inceput sa caut obiecte deepsky. Nu sunt sigur ca o sa scriu toate obiectele care le-am vazut deoarece am vazut multe si nu am notat ce am vazut si ce nu. Ar trebui si sfatuiesc pe toata lumea sa isi noteze undeva ce a vazut si la ce ora a vazut. Pe langa obiectele care le-am vazut data trecuta am mai observat: 
-M15, M2, nu au fost prea greu de gasit fiind foarte luminoase;
-M27, mi-a luat mai mult sa il gasesc doarece nu recunosteam constelatiile (noroc ca stiu unde ii Sagitus);
-M27 ii prima mea nebuloasa observata, s-a distins forma nebuloasei;
-M16 si M17, primul vazut a fost M16, am vazut multe stele dispuse in forma de S si am crezut ca am dat un cluster probabil M23 (M23 pe care nu l-am vazut) apoi am cautat M17 si l-am gasit, se vedea ca o galaxie din care a fost taiata o bucata. Am observat ca daca duci o linie imaginara in S-ul din M16 in asa fel sa fie un $, linia indica aproximativ pe unde se afla M17;
-M25 nu a fost putin mai greu de gasit deoarece am privit printre crengile unui copac;
-M22 mi-a dat mai multe probleme de cap deoarece nu aveam niciun reper dupa care sa ma iau;
-M8, prima oara am crezut ca ii M28 dar era prea ciudat pentru un cluster: in stanga stele iar in dreapta nebulozitate;
-M28 l-am gasit dupa ce incercam sa gasesc un reper intre M22 si M8 (care il credeam a fi M28), cand am vazut clusterul mi-am dat seama ca mai inainte am vazut M8 si atunci forma ciudata a lui M8 avea explicatie;
-M33, inainte de el m-am uitat la M31 apoi am cautat  M33, l-am gasit la un moment dat dar se vedea destul de greu, era o stea in stanga sa, M33 s-a vazut asa cum l-am vazut si pe M101;
-M34, l-am gasit destul de usor deoarece am avut repere;
-M56, a trebuit sa astept ceva timp pana am putut sa indrept luneta asa aproape de zenit dar l-am gasit in cele din urma;
-M57, l-am gasit foarte usor dar ma asteptam sa se vada mai mare, oricum s-a vazut clar ca in centru ii o diferenta de luminozitate, asta m-a bucurat;
-M81 si M82 m-au surprins cu magnitudinea lor mica, m-am asteptat sa fie foarte slab luminate;
-M13 a fost putin mai greu de gasit deoarece nu recunosteam constelatiile;
-M92 a fost ultimul obiect care l-am vazut azinoapte si l-am gasit destul de usor.

Observatiile le-am terminat la 00:30 din cauza ca s-a racorit brusc.
Intrumentul pe care l-am folosit ii tot Celestron Astromaster 90. Probabil luni o sa caut aceleasi obiecte cu un reflector de 10".

PS: Nu m-am asteptat sa vad atatea obiecte, cred ca nu le-am listat pe toate.