-----------------------------------
Alex B.
27 Aug 2009 22:51


-----------------------------------
Mulțumesc de răspuns Oliver. Eu pe reflectorul de 200 îl foloseam pe 2" cu niște inele de adaptare puse de mine (vezi foto mai sus) care îmi permiteau să focalizez foarte puțin când schimbam focala ocularului și în același timp să trag foarte mult tubul focalizatorului care astfel nu mai intervenea în fața oglinzii. Știu ce spui cu tubul focalizatorului scurt. Aceeași problemă o aveam și eu la reflector de aceea am pus inelele. Poți să încerci și tu. îți spun cum să le faci. 
Apropo de Omni XLT 120. Tot așa ceva vreau și eu să-mi iau. Dă-mi niște detalii te rog. Cum este calitatea imaginii? Cromatismul este suportabil? Eu fac cu preponderență observații stelare, mai puțin planete sau lună. Doar de curiozitate (poate Jupiter că este în sezon). Cum stă cu turbulența atmosferică (că cea instrumentală nu cred că este o problemă)? Montura (CG4) este cât de cât stabilă (asta ca să nu plâng după dobsonul pe care l-am dat ca s-o iau pe ea)? Am înțeles din instrucțiunile ei că montura nu se poate roti pe baza ei. Are o pană de fixare pe nord. Așa este? Trepiedul are bulă? Și ca să revenim la ocular, imaginea este acceptabilă pe margini la f/D = 8,3? La ocularul de 17 mm pe f/D = 6, dincolo de zona centrală (cam 50%) era ploaie de comete. La roiurile deschise mai ales se vedea asta.