-----------------------------------
Oliver Dragan
28 Aug 2009 08:37


-----------------------------------
Sa le iau pe rand...
Cromatismul la observatii stelare nu se observa, poate doar la Luna este mai evident. 
Observatiile le-am facut intotdeauna aproape de Constanta la vreo 20km (poluare, malul marii etc) iar vizual la Jupiter se disting clar cel putin doua benzi, daca ai ceva noroc chiar mai multe (umblu acum dupa o camera sa vad ce poate in modul foto). In schimb obiectele Messier, galaxiile in primul rand, se vad doar ca niste pete cetoase, nebuloasele sunt nebuloase iar clusterii, in functie de marimea lor, pete sau aglomerari de stele.
Montura...cel putin la mine cam tremura cand bate vantul desi este echilibrata, are un mic joc pe DEC parca. Bula de nivel are. Daca vrei sa o indrepti repede spre un anumit obiect ii deblochezi cele doua axe orientezi repede telescopul. Poti roti baza daca iei trepiedul in brate si il invarti :lol: 
Ploaie de comete sa stii ca nu am vazut asa ca vreau toata colectia de oculare.

P.S. Oricum, urmatoarea achizitie va fi un Dobson de 300 sau 400, salivez dupa el. Roiul din Hercule se vede cat de cat frumos cu al meu dar cu un reflector se 200 se vedea superb, mult mai luminos si mai rezolvat.