-----------------------------------
Alex B.
29 Aug 2009 08:17


-----------------------------------
Mulțam Oliver. Acuma ce o fi o fi că am comandat-o și vine luni. M-am mai liniștit în privința monturii pentru că am văzut că cei de la Celestron vând refrector de 150 mm, din aceeași serie, pe aceeași montură. Deci bănuiesc că luneta aceea mai mare este undeva la limita de greutate. Eu oricum vreau să schimb căutătorul cu unul de 50 mm și să iau o oglindă diagonală ca ta și deci greutatea va crește nițel dar nu cred că va fi nici asta o problemă. Mă gândeam și la atașarea pe spinare (deocamdată) a unui DSLR. O să văd...
Cu colimarea...eu cred că dacă la transport nu s-a dat cu ea de pământ nu ar trebui să fie nevoie. Am înțeles că vine și cu un căpăcel de colimare sau așa ceva. Este adevărat?
Avertisment cu Dobson-ul: este un instrument superb dar după primul extaz începi să vezi nu numai galaxii și nebuloase ci și dificultățile legate de întreținerea și utilizarea lui. Reflectoarele sunt al naibii de pretențioase la curățenie și la deplasare. Eu ștergeam praful în locul unde îl țineam pe al meu mai ceva ca în camera de locuit. Nu mai spun că tu acolo la mare vei sigur obligat să refaci oglinda mai des decât cei din alte zone. În general, din ce m-am documentat eu, reflectoarele mai mari sunt instrumente de pus într-un loc și lăsat acolo. Deci ar trebui să ai un mic observator chiar de la 200 mm în sus. Concluzie: cumpără un dobson cu tub parțial deschis. Se cară mai ușor și poți să mai sufli praful de pe oglinzi cu o pară de cauciuc. Sunt niște oferte tentate și accesibile la 200 mm în momentul de față. Succes și cer senin!