-----------------------------------
Teo
29 Aug 2009 09:08

Sa ne construim singuri un compas de taiat sticla
-----------------------------------
Dupa ce am fost la geamgiu de mai multe ori sa imi taie discuri de sticla cu diamantul, ma bate gandul sa imi construiesc chiar eu un compas pentru taiat sticla, dintr-un diamant din comert ( disc vidia ) si o tija cu o ventuza. Odata ce procurati un diamant obisnuit, pentru taiat geamuri, se poate construi o tija de metal si adapta la o ventuza care se fixeaza pe geam. Mai trebuie doar niste gaz pentru decapare apoi sa acumulam experienta. Se ciocaneste usor pe dedesubt dupa zgariere, dupa ce in prealabil au fost trasate 4 linii la marginea cercului, diametral opuse, sub forma de reticul ( ca o cruce ). Acolo se vor detasa marginile discului. Cred ca nu e greu de facut o astfel de scula, mai ales ca in ziua de azi se gasesc la magazinele de bricolaj, diamante obisnuite de taiat geamul ( si gresia ). Ideal ar fi sa ne cumparam un astfel de compas, gata facut de fabrica ! Va dati seama cata munca am scuti ? Cate experimente am putea face ! Si investitia nu ar fi enorma pentru un adevarat pasionat al constructiei de oglinzi de telescop !
Atasez aici o imagine a unui astfel de compas de taiat sticla.