-----------------------------------
Alex B.
29 Aug 2009 19:36


-----------------------------------
Da, este adevărat că Gerald North nu precizează. La pag. 254 a ediției 1998 a cărții "Advanced amateur astronomy" spune numai că "o serie de astronomi amatori au construit un tip mai specializat de telescop solar". În original "A number of amateurs have constructed...". Oricum, ceea ce este păcat este că deși este prolific la noi nu s-a tradus nimic. Cartea aceasta pe care o am eu am găsit-o printr-o întâmplare fericită la un anticariat și este evident în engleză. Este o carte pe care orice astronom amator serios ar trebui să o aibă. Nu vreau să mai spun ce literatură există și în limba franceză și nu s-a tradus. Am și câteva dintre cărțile apărute la ei în ultimii 20 de ani. La noi cred că din anii 80 nu s-a mai scos nimic. Noroc cu internetul.
Cât despre drepturile lui Dobson, poate că este și vina lui. Astea toate ca paranteză la topic.
Revenind la metode reiterez părerea mea anterioară. Orice metodă care implică ochiul în sistemul optic poate fi interesantă și mai mult sau mai puțin sigură dar întotdeauna riscantă. Nu-i mare bai să crape un ocular, o  oglindă sau o lentilă dar dacă se arde retina ăla ești. Astronomia s-a terminat.
De fapt, ca să fim sinceri, cea mai bună metodă și care este de fapt cu un picior în curtea profesioniștilor este proiecția cu coelostat. Este păcat că această metodă este rar utilizată de amatori. Este metoda tip a turnurilor solare profesioniste. Cu asta faci proiecții stabile care pot avea și peste un metru diametru. Și eu cred că cineva care este capabil să realizeze o oglindă de reflector poate să șlefuiască și o oglindă plană de coelostat.