-----------------------------------
zoth
01 Sep 2009 21:17


-----------------------------------
Nostalgii, nostalgii ... ce subiect frumos, sa privim cerul doar pentru placere, pentru delectare, pentru pierdere in infinit ...
Cred ca cea mai buna hrana pentru aceasta placere e un camp cat mai generos.
Nu pot uita noptile senine de vara din copilarie cand intins pe spate in iarba pierdeam notiunea timpului ratacind cu privirea printre stele.
Cel mai potrivit instrument pentru o astfel de placere este ochiul liber, e si singura posibilitate de a avea in campul vizual mai mult de o constelatie ..   :) 
Acum autofocusul din dotare nu mai lucreaza asa bine fara ochelari si parca nici sensibilitatea la lumina nu mai e asa buna dar tot e placut.
O alta varianta ar fi un binoclu de camp mare, in nici un caz un 25x, cel mult 7-8x.
Cu cat cerul e mai bun cu atat te simti mai frustrat de limitarea campului dat de instrument.
Tocmai am venit dintr-o locatie cu cer bun si am simtit aceasta frustrare data de un binoclu de 8,5 grade, parca vroiam mai mult dar din pacate nu se putea.
Si in final mai exista o varianta, nici apocromat nici reflector urias, e vorba de cel mai blamat instrument (cel putin pe acest forum), refractorul scurt RFT, este singurul instrument care mi-a dat senzatia (privind cerul spalacit al Bucurestiului) ca ma aflu la munte, imaginea e vie, curata, bine definita, lucruri ce in final genereaza placere ...
Folosit pentru ceea ce a fost creat este un instrument care poate arata partea lui buna   :) 

PS. aviz amatorilor, parerile exprimate nu vor a genera polemici de genul refractor vs reflector.