-----------------------------------
zoth
02 Sep 2009 21:10


-----------------------------------
 Sau poate mai bine un C8? Stiu ca te incerca un gand cu acest C8....

Da, ma incearca si acum acest gand dar in alt context.
Daca e sa ramanem calati pe ideea ca placerea de a privi cerul vine de la un camp mare atunci ideea unui C8 este cel putin discutabila.
Am avut la mine in calatoria tocmai terminata si un cass f/10, am vazut multe lucruri frumoase mai ales in conjunctie cu ocularul preferat de camp larg (MK28) cu care obtineam 1,5 grade.
Si cu toate astea plimbarea printre stele asa fara tinta a fost frustranta, campul obtinut fiind nesatisfacator.
Si acest sentiment a venit tocmai de la faptul ca cerul era bun.
Aceeasi experienta facuta pe cerul bucurestiului imi pare ok, nimic nu mi se mai pare deranjant.
Daca e sa mentinem in continuare ideea unui camp mare, adica a unui grosisment minim, diferentele intre un refractor ED si un acromat se diminueaza mult ajungand greu discernabile.
Am insistat pe ideea unui acromat RFT din doua considerente:
primul ar fi ca putem creste mai mult apertura intr-un domeniu de pret acceptabil si al doilea care poate e subiectiv dar asa il percep eu e ca imaginea cerului data de un refractor pare mai vie, mai naturala decat cea furnizata de un reflector.
Am cautat explicatia acestui fenomen dar nu sunt sigur ca banuielile mele sunt corecte asa ca deocamdata nu le exprim.
Evident poate fi si un fenomen pur subiectiv.