-----------------------------------
Alex B.
04 Sep 2009 20:54


-----------------------------------
Da...am citit materialele pe care le-a postat zoth, inclusiv topicul. Foarte interesantă discuția privind corecția pe care o introduce prisma. Aici nu vreau să comentez deoarece am convingerea că este o chestiune care trebuie aprofundată cu teste optice riguroase pentru eliminarea subiectivismelor. Asta și pentru că se pune în discuție onestitatea producătorilor. Refractoare scumpe dar proaste cu prisme care să corecteze defectele... :? 
Totuși, dacă înțeleg corect, cu un refractor cu f/D sub 10 este recomandabilă o oglindă în ciuda problemelor legate de dispersie. Asta ținând cont și de ce a spus neox legat de controlul calității. 
Apoi din documentarea de până acum pare a reieși că totuși transmisia prismei nu trece mai sus de 98%. Plecând de la premiza că reflecsia de 99% și peste a oglinzilor dielectrice este reală ar fi un argument în favoarea oglinzilor.
În ceea ce privește prismele de calitate, am constatat că cele de la Baader sunt foarte lăudate. Nu am avut ocazia să testez. Și asta este o altă discuție.
Mulțumesc zoth și neox. Aștept în continuare noi opinii.