-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Sep 2009 23:19


-----------------------------------
Ei bine,am dat numeroase tarcoale si am facut numeroase teste in lumina de zi,pe obiecte terestre fireste,binoclurilor care se vand la Arad sub numele de ''Baigish''.Familia a hotarat sa puna capat acestei situatii si,de ziua mea,mi-a cumparat/finantat un asemenea binoclu.Este vorba de un binoclu de 10x50mm si care are elemente comune cu binoclul de la linkul de mai jos

http://www.baigish.ru/eng/products_c/dayvision/new_design1/

Am zis elemente comune ,nu ca ar fi identic.Astfel,acoperirile anti-reflex vizibile pe lentila de ochi si pe obiectiv sunt de culoare albastra si nu de culoarea roscata din poza.Dispozitivul ''built-in filter'' mentionat atat la acest link ,precum si in instructiunile tiparite pe o singura fata a unei foi aflate in tolba instrumentului,lipseste cu desavarsire.Fapt care nu este intamplator,instrumentul meu fiind cu 15mm mai scurt pe directia axei optice si cu 150 de grame mai usor decat scrie in tabelul de pe site.Corpul binoclului pare a fi metalic,bratele care leaga lunetele de axul articulatiei centrale fiind drepte nu usor arcuite ca in poza.Aceasta articulatie are un capacel care acopera alezajul filetat de fixare pe trepied,sigla vizibila pe capacelul din poza lipsind la instrumentul meu.
Corpul este imbracat in imbracaminte cauciucata,relieful care asigura o mai buna aderenta a mainilor avand o forma diferita de cea din poza .Capacul de pe corpurile prismelor pe partea dinspre obiective,este plan spre deosebire de cel din poza.Cel dinspre oculare are forma celui din poza.
Asa ca o comparatie a performantelor acestui binoclu,auto-declarat ''Baigish'' 10x50mm cu vechiul si incercatul meu ''Fujinon Mariner'' 7x50mm,promitea sa fie interesanta si ,recunosc faptul , o asteptam cu inima indoita.Blestemul instrumentului nou a lovit din nou si afara cerul este acoperit de nori,prin care uneori se vede Luna,Jupiter,stelele mai stralucitoare si in unele petece de cer,stelele mai slabe.Desigur ca am iesit sa fac teste chiar si in aceste conditii.Ei bine ,prima surpriza placuta este aceea ca instrumentul este bine colimat,lucru pe care-l stiam de la testele de zi dar trebuia confirmat pe stele. Ocularele sunt probabil Erfle,oricum un design mai evoluat decat Kellner,cu un camp vizual aparent mai mare si mai bine corectat.Desi marirea de 10x este cu aproape 50% mai mare ca 7x,campurile vizuale efective ale celor doua binocluri sunt sensibil egale.In al doilea rand,aberatiile extraaxiale ale lui ''Baigish'' sunt categoric mai mici decat in Fujinon.Apoi magnitudinea limita a lui ''Baigish'' pare a fi de asemenea mai mare.Fondul cerului apare in ''Fujinon'' mai luminos,stelele slabe sunt mai greu observabile decat in celalalt binoclu.De asemenea la sosirea avionului de 21h40min,care zboara foarte jos ,pregatindu-se de aterizare,am supus cele doua binocluri unui test brutal din punct de vedere optic.Si anume,observand avionul cu ''Baigish'',la un moment dat am observat pe langa un bec stradal.Se vad reflexii parazite in ambele instrumente,din nou ''Baigish'' fiind mai putin afectat ca ''Fujinon''.Apropierea optica a axei optice de bec,pe langa arce luminoase de reflexii interne,cand becul este chiar la marginea exterioara a campului vizual,produce si un halou,o ceata luminoasa categoric mai pronuntata in ''Fujinon''.
As mai spune doar ca pana acum binoclul ''Fujinon'' a fost cel mai bun binoclu al meu iar trecerile in revista de pe net arata ca nu este un concurent usor de depasit.
Ar mai fi doua aspecte subiective.Primul pot sa-l exprim doar astfel,ca in ''Baigish'' imaginea este '' mai plastica,mai plina''.Iar al doilea aspect,pentru mine important,binoclul a costat doar 130 lei si promite sa fie,daca nu binoclul meu preferat ,atunci unul din cele doua binocluri preferate dintre cele patru-cinci pe care le am.In afara de cele doua binocluri mentionate,mai am un ''Sakura'' 9x60mm modificat,un binoclu militar 8x30mm si un mini-binoclu ''Winston'' 8x21mm.Spun patru-cinci deoarece ma bate gandul sa demontez mini-binoclul pentru a-i folosi ocularele la vizorul binocular de microscop obtinut recent la schimb contra a doua oculare.Mircea