-----------------------------------
Forever_Man
06 Sep 2009 17:56


-----------------------------------
Am fost saptamana aceasta in statiunea Ranca din Muntii Parang, la altitudinea de 1600m. Vremea noroasa in primele zile si Luna mare in celelalte a facut sa am parte doar de vreo ora jumate de cer bun inainte de rasaritul soarelui.
Observatiile le-am facut cu dobsonul Sky-Watcher colapsabil 130/650, binocularul si ocularele de 25mm. Felul in care acest telescop se strange permite binocularului sa focalizeze fara a fi necesar barlowul. Acest avantaj lipseste telescoapelor colapsabile de la alte firme.

Desi timpul a fost foarte scurt, ce am vazut m-a uimit de-a binelea. 
Prima a fost Flame Nebula (NGC 2024) din Orion, cea de langa Nebuloasa Cap de Cal. Pe ea nu ma asteptam deloc sa o vad. Langa steaua Alnitak se vedea o zona mai luminoasa, apoi o banda neagra, apoi din nou o zona luminoasa.
Apoi, o nebuloasa pe care ma asteptam sa o vad, a fost cea din dreptul Pleiadelor. Se vedea doar cea curbata din dreptul stelei Merope.
In Andromeda e posibil sa fi vazut benzile de praf. Oricum, imaginea pe care am vazut-o acum cu M31 se apropie ca frumusete cu cea vazuta prin binoclul 15x70. Cea prin binoclu ramane totusi putin mai spectaculoasa deoarece are si fundal de stele in jur.
Restul timpului l-am petrecut plimbandu-ma prin reteaua de nebuloase intunecate din Calea Lactee, ce curge ca un rau printre stelele galaxiei.