-----------------------------------
horatius
10 Aug 2006 15:58


-----------------------------------
Iti spun eu: pentru fotografie solara foloseste un filtru Baader de densitate 3.8. Pentru observatii vizuale un filtru de densitate 5. Sub nici o forma sa nu te uiti prin filtrul de 3.8 cu ochiul liber=> in cateva secunde s-ar putea sa orbesti. Cel de 3.8 nu iti va afecta obiectivul aparatului sau lentilele/oglinzile telescopului. Toata problema este daca vrei sa faci fotografie direct cu camera, nu prin telescop. Daca camera ta are un obiectiv in care este si ceva plastic, cum sunt majoritatea camerelor video, e important sa acoperi partile din plastic, mai precis sa nu le expui la soare prin filtru. Sa faci de exemplu ca apertura filtrului sa acopere doar lentilele, nu si plasticul, iar plasticul sa fie acoperit cu rama de carton... ti-as face un desen cum mi-am facut eu filtrul astfel incat partile din plastic sa nu fie expuse, dar cred ca banuiesti cum e. Asta pentru a evita orice probleme cu un plastic prost care se deformeaza la putina caldura.

Si daca tot camera ta are lentile din plastic si nu sticla (mai sunt la unele camere ieftine)... atunci mai bine nu incerca ca nu se stie ce va iesi...poate va fi bine, poate se vor deforma putin.